Ústecký kraj i město Děčín trvají na cenách za energie, které původně vysoutěžily

29. květen 2022 11:54

Žádné vyšší ceny za energie, ale ty, které jsme vysoutěžily - to je sdělení Ústeckého kraje i města Děčín společnosti Pražská plynárenská. Řekli to mluvčí samospráv.

Je to reakce na dopis, kterým se Pražská plynárenská obrátila na některé svě odběratele kvůli situaci na trhu. Pro své smluvní partnery totiž nakupuje energie na komoditní burze. 

Ústecký kraj i Děčín ale počítají s novými částkami za energie až pro příští období, tedy objeví se v návrhu rozpočtů na rok 2023. „Ústecký kraj odeslal Pražské plynárenské dopis, že nesouhlasí s požadovaným nárůstem cen,” řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Opověď zatím nepřišla a faktury chodí na vysoutěžené ceny. Kraj přitom nakupuje elektřinu a plyn hromadně.

Odběratelem takto nakoupených energií je pak 131 příspěvkových organizací kraje a další organizace včetně Krajské zdravotní a jejích sedmi nemocnic na severu Čech. Podle Faňkové se Ústecký kraj rozhodl k nákupu přes burzu pro jeho relativní jednoduchost a rychlost a byl stanoven na dva roky.

Na požadavek Pražské plynárenské na zvýšení cen nepřistoupil ani Děčín. „Už jsme odpověděli, že na požadavek nepřistoupíme,” řekl mluvčí radnice Luděk Stínil. Město bude nové ceny soutěžit až letos na podzim a očekává, že budou výrazně vyšší než současné. Projedná je až nové zastupitelstvo.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související