Pekaři zvyšují ceny pečiva – mohou za to rostoucí ceny energií a mouky

18. březen 2022 09:44

Drahá nafta pojízdnou prodejnu pekárny z Dubí na Teplicku nezastavila. Podle tamních pekařů ani není hlavním důvodem zdražování jejich chleba nebo koláčů. Tím je prý stále stoupající cena mouky a energií.

Pojízdná prodejna pekárny v Dubí na své pravidelné cestě zastavila na návsi v Křemýži na Teplicku. Místní si sem chodí nejen pro čerstvé pečivo, ale i na kus řeči.

„Zatím je to dobré, protože s tím dopředu počítali. Některým se to samozřejmě nelíbí, to je jasné. Ale pečivo je pečivo – to se bude jíst vždycky,“ shrnuje usměvavá Adéla Kulhánková, prodavačka a řidička pojízdné prodejny.

Do několika desítek obcí na celém Teplicku a v okolí vozí chleba, rohlíky, koláče či knedlíky. Na objednávku přiveze vše, co si lidi objednají.

Pekárenské výrobky podražily, ale není to prý kvůli vyšší ceně nafty. „Ceny se zvedly dost, ale čistě jen kvůli ceně mouky,“ potvrzuje Adéla Kulhánková.

Její slova potvrzuje i majitelka pekárny, Petra Müllerová: „Všichni to svádějí na naftu, ale to opravdu není naftou. Je za tím mouka. V srpnu stála 5 korun, teď jsme na 11 korunách. O 35 procent podražily energie, mzdy také musely nahoru.“

Pekárna už letos zdražovala potřetí. „Ten trh tak hýbe s cenami, že to musíme dělat. Jinak bychom nebyli schopni pokrýt to, co potřebujeme. Pojízdné prodejny zatím zůstanou – jen kvůli tomu, že se zdražila nafta, že bychom přestali rozvážet pečivo po obcích? To fakt ne,“ uzavírá Petra Müllerová.

Spustit audio

Související