Prudký nárůst cen energií, surovin a obalových materiálů vede ke zdražování porcelánu i skla

20. duben 2022 09:13

Rostoucí ceny energií se promítají také do prodejních cen skla a porcelánu. Zdražování a mimořádným odstávkám výroby se nevyhnuly ani dva významné výrobní podniky na Teplicku – Český porcelán Dubí a Vitrablok Duchcov.

V dubské porcelánce Dubská porcelánka měsíčně spotřebuje 1600 megawatthodin zemního plynu. Loni platila 18 euro za megawatthodinu, teď už ale platí 100 euro. Navíc má cenu zafixovanou jen do konce dubna, v květnu bude muset začít platit podle takzvaných spotových cen – tedy podle aktuálních cen bez smluvního zvýhodnění. Budou proto muset na 14 dnů odstavit pec s největší spotřebou, aby porcelánky ušetřila.

Firma zatím neplánuje propouštění zaměstnanců – část jich převede na jinou práci, další budou čerpat starou dovolenou a jen minimum jich bude muset zůstat doma.

Porcelánka také od 1. května zdražuje – zavádí takzvaný energetický příplatek, a to ve výši 7,50 korun na jeden kilogram porcelánu, a to až do doby, než se cena zemního plynu nestabilizuje. Ani to ovšem podle ředitele porcelánky Vladimíra Faixe nepokryje ceny.

Největší výrobce luxfer na světě musel kompletně upravit ceníky výrobků

Vitrablok Duchcov, výrobce skleněných cihel, už sklářskou pec kvůli vysoké ceně plynu odstavil v březnu. V současné době ale už opět najíždí na běžnou výrobu. Kvůli rostoucím cenám ale museli své výrobky zdražit.

Cenu plynu mají ve Vitrabloku nasmouvanou do července, pak zvolí další postup.

Vitrablok Duchcov je největší výrobce luxfer na světě, jediný v Česku. Odbyt má sice zajištěný, ale další zdražování by mohlo utlumit poptávku, a to zejména v zemích s menší kupní silou.

Spustit audio

Související