Elegantní porcelánové figury v bruselském stylu jsou k vidění v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí

19. duben 2022 14:41

Expo 1958 bylo pro řadu českých výtvarníků a designérů příležitostí vymanit se ze stylu socialistického realismu. Vznikl takzvaný bruselský styl. Jedním z úspěšných tvůrců byl Jaroslav Ježek, který na Expu získal ocenění za svůj servis Elka i figurky s názvem Klisnička a hřebečkové. Teď jsou k vidění v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí.

„Hřebečci a klisnička vzešli z návrhu servisu Elka – vlastně mimo ten zadaný výrobní program, pro Expo 58. Jaroslav Ježek musel tyto figurky na Expo 58 vysloveně propašovat, a právě ony byly nakonec velice úspěšné – získaly zlatou medaili,“ popsala úspěch Ježkových figurek Jana Zajoncová z Domu porcelánu s modrou krví.

I tento úspěch bruselského stylu se pak promítl do další nabídky porcelánek.

„Na počátku 60. let se duchcovská manufaktura Royal Dux Bohemia stala výhradním výrobcem těchto figur – nejen podle návrhů Jaroslava Ježka, ale i dalších designérů, kteří se touto abstraktní estetikou inspirovali – jde například o Žirafu Jiřího Bradáčka z roku 1958 nebo pozdější návrhy Jiřího Černocha – můžeme tady vidět jeho Vodní ptáky nebo Lišáky, kteří už se teď nevyrábějí, “ vysvětluje Zajoncová.

Manufaktura Royal Dux Bohemia v Duchcově zkoušela i různé barevné varianty, ty ale moc obliby nezískaly.

V Domě porcelánu s modrou krví v Dubí je možné do 19. května vidět nejen aktuální bruselské figury, ale i ty, které už se nevyrábějí.

Spustit audio

Související