Ústecký kraj: I když je v řekách víc vody než loni, většina z nich je už pod běžným průtokovým průměrem

16. červen 2021

Letošní léto v Krušných horách může být ještě podobně suché, jako v minulých letech. Shodují se na tom hydrogeologové a zástupci povodí Ohře. I když v květnu více dní za sebou vydatně pršelo, nestačilo to na dlouhodobé nasycení spodních vod ani menších horských potoků. Situace je ale zatím lepší, než ve stejné době před rokem.

Současná situace je lepší než v minulých letech. Podle ředitele teplického ředitelství Lesů ČR Pavla Rusa je teď v lesích v Krušných horách vody dostatek.

Situace je lepší než loni

Lépe jsou na tom i malé a střední toky v povodí Ohře. Vyšší je podle hydrogeologů i hladina podzemních vod. Pomohly k tomu zásoby sněhu v zimě, které na počátku jara pomaleji odtávaly a také květnové srážky. Stále ale platí, že každý týden, kdy neprší, je znát.

Většina toků na území Ústeckého kraje včetně Ohře už je pod běžným průtokovým průměrem.

Horší situace je na Děčínsku v okolí Ploučnice, kde jsou se suchem problémy dlouhodobě. I tam je to ale lepší než loni.

Severočeské vodovody a kanalizace podle mluvčí Ivety Kardianové zatím cisterny do žádných obcí v kraji kvůli nedostatku vody posílat nemusely. Někde ale už teď raději nabádají obyvatele, aby nenapouštěli bazény pitnou vodou a nezalévali vodou z kohoutku své zahrady.

Udělalo to například vedení Dolních Zálezel na Ústecku. Tamní vodojem už totiž byl letos na minimu.

Suché léto stále hrozí

Loni touto dobou už sucho na mnoha místech bylo – například trávníky byly v polovině června už žluté. Letos je to jinak a lepší situace zřejmě ještě nějaký týden vydrží. Vše ale závisí na množství a intenzitě srážek.

Podle meteorologů bude zbytek června a přelom června a července spíše sušší. Přijít mohou bouřky, ty ale, pokud budou krátké a intenzivní, sucho neodvrátí.

Ideální by byly intenzivní trvalé srážky alespoň dva až tři dny v týdnu. Pokud by následující čtyři týdny nepršelo, mohlo by sucho přijít už koncem července.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související