Ústecký kraj stále bojuje se suchem, nejhorší situace je v povodí Ploučnice

6. květen 2021

V Krušných horách během zimy napadlo hodně sněhu a začátek letošního jara se zdá deštivý. Navzdory tomu ale hrozí podle odborníků Ústeckému kraji sucho. Z informací hydrologů totiž vyplývá, že ani vydatné zásoby sněhu na horách nedoplnily hladiny spodních vod. Půda je sice vodou prosycená, na zlepšení celkové situace to ale nestačí.

„Sněhová pokrývka ležela dlouho, takže běžný člověk to vnímá, jako že sněhu bylo hodně a celá zima byla plná sněhu. Na ten první pohled to tak opravdu bylo, ale pohledem vodohospodáře ten vývoj toho objemu vody, který byl schovaný v tom sněhu, to nebylo nic extrémního – lehce pršelo, ale bylo toho málo,“ vzpomíná Jan Svejkovský z Povodí Ohře.

Jarní srážky nepřišly. Stále tak hrozí sucho

Podle něj vypadala situace nadějně s příchodem tání sněhu.

„Vodní blahobyt byl nastartován situací z toho tání sněhu, kdy ta zima byla taková průměrná. K tomu tání došlo někdy kolem poloviny března, mohlo to být ještě o pár týdnů později,“ dodává Svejkovský.

Po tání sněhu měly ke zlepšení situace přispět vydatné srážky. Ty ale nepřišly. Sucho, které nejen Ústecký kraj sužuje už několik let, tak může přijít i letos – jen o něco později.

„Pokud by i nadále nepršelo, posune to sucho o jeden až dva týdny. Když nebude pršet, tak i ta průměrná zima velice rychle své zásoby vyčerpá a voda prostě nemusí být,“ konstatuje Jan Svejkovský z Povodí Ohře.

Hladina podzemních vod v Ústeckém kraji je stále pod normálem

Za pravdu mu dává hydrolog Radek Tomšů z Českého hydrometerologického ústavu v Ústí nad Labem: „Momentálně jsme na tom stále velmi špatně, protože ta situace, zejména na východě Ústeckého kraje, je stále špatná. Vydatnost těch pramenů je mimořádně podnormální, stejně tak i stav hladin té podzemní vody.“

Ústecký kraj je podle hydrologů dlouhodobě chudší na srážky než jiné části Česka. Podle Radka Tomšů tak sníh na horách a slabé jarní přeháňky sucho jen oddálí.

„Od půlky března do půlky dubna byl opět úhrn srážek v Ústeckém kraji slabý. Jen odsouváme nějaký problém, který v těch podzemních vodách stále je, a který asi jen tak nevymizí,“ doplňuje Tomšů.

Pokud tedy nepřijdou vydatné a dlouhotrvající srážky během května a června, čeká Ústecký kraj další suchý rok. Podle hydrologů už šestý v řadě – od roku 2015.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související