Ústecký kraj chystá náhradní projekty pro fond spravedlivé transformace

10. únor 2024

Ústecký kraj stále čeká na výsledek posouzení dalších strategických projektů, které mají získat víc než 13 miliard korun z fondu spravedlivé transformace.

Dotace mají regionu pomoci s odklonem od těžby hnědého uhlí. Potvrzená je zatím dotace jen u chystaného Transformačního centra Ústeckého kraje. Pokud se nepodaří další projekty prosadit, chce hejtmanství využít peníze jinde.

„Na strategické projekty může jít maximálně padesát procent, ale nemáme tam stanoveno, že musí jít padesát procent alokace. Pokud nebudeme mít vyčerpanou tu částku určenou pro strategické projekty, máme rozhodně mnoho jiných tematických výzev, kde bychom rádi ty peníze použili,“ říká radní Iva Dvořáková z ODS. 

Podle Dvořákové se uvažuje například o vybavení odborných učeben na základních školách v kraji. 

Ústecký kraj také stále přijímá žádosti na dotace pro podporu podnikání. V rámci fondu spravedlivé transformace jde o digitální vouchery a vouchery pro rozvoj podnikání. Firmy a podnikatelé tak můžou získat až půl milionu korun například na nákup strojů nebo programů. Nejvíc volných peněz má Kraj podle radní Dvořákové stále u digitálních voucherů.

autoři: Jan Bachorík , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související