Ústecký kraj chce dát na vylepšení Lužické nemocnice v Rumburku půl miliardy korun

12. srpen 2020 09:38

Lužická nemocnice v Rumburku by se měla modernizovat. Navíc by se tam mohla v budoucnu obnovit i porodnice. Takové plány má Ústecký kraj se zdravotnickým zařízením, které koupil v insolvenčním řízení letos na jaře.

Zdravotnickou péči bude v Rumburku do konce roku řídit insolvenční správkyně, majetek a zařízení už si od ní převzala společnost Krajská majetková.

Vedení kraje 11. srpna přijelo budoucnost zdravotnického zařízení do Rumburku představit personálu.

Vedeni Ústeckého kraje v Lužické nemocnici

„Dovolili jsme si vás pozvat na krátké posezení, abychom vám představili naše plány s Lužickou nemocnicí. Počítáme s tím, že bychom 500 milionů korun alokovali právě pro Lužickou nemocnici,“ přivítal zaměstnance rumburské nemocnice hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček z KSČM.

„Sestřičkám, které odešly, dáme záruku, že nemocnice bude fungovat a prosperovat, aby do budoucna našly cestu zpátky,“ dodal hejtman.

S chybějícími lékaři vypomůže Lužické nemocnici alespoň do začátku Krajská zdravotní, která už pět nemocnic v kraji provozuje.

Ústecký kraj chce v Lužické nemocnici provozovat čtyři primariáty

„Chtěli bychom tady obnovit internu, chirurgii, porodnici pro Šluknovský výběžek, a aby tedy byla návaznost, i dětské oddělení. Budeme se snažit, aby tady do pěti let tyto čtyři primariáty byly,“ přiblížil plány kraje Bubeníček.

„Mají velké plány. Otázkou bude, jestli to půjde zrealizovat – hlavně s tím personálem,“ pochybovala po setkání s vedením kraje jedna ze zdravotnic. „Slibem nezarmoutíš, asi tak. Byly jsme dlouho v nejistotě, takže tomu chci věřit – pořád doufám,“ dodává druhá.

Setkání se zúčastnila i insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová. Tamní zdravotníci ji odměnili potleskem.

„Udělalo mi to radost a překvapilo mě to. Pro mě to byl zážitek s nimi, taky na ně budu vzpomínat,“ dodala Jinochová Matyášová, která až do konce roku provozuje v Lužické nemocnici zdravotnickou péči. Poté ji předá pod Krajskou majetkovou.

Spustit audio

Související