Ústecký kraj získal ve výběrovém řízení Lužickou nemocnici v Rumburku

7. květen 2020 11:57

Ústecký kraj uspěl s nabídkou na odkup zadlužené nemocnice v Rumburku na Děčínsku. Potvrdila to insolvenční správkyně. Kraj teď musí sehnat všechna oprávnění a uzavřít smlouvy se zdravotními pojišťovnami, aby mohl péči v Lužické nemocnici vůbec poskytovat.

Nemocnici totiž nepřebere firma Krajská zdravotní, která sdružuje 5 největších nemocnic v Ústeckém kraji, ale organizace Krajská majetková.

Nabídku na odkup Lužické nemocnice za 63 milionů korun schválili v dubnu krajští zastupitelé. Ústecký kraj teď musí splnit řadu úkolů.

„Kraj bude muset přistoupit k uzavření kupních smluv a doplacení ceny, ale abychom si nějak plynule mohli to zařízení předat, tak si myslím, že si bude muset obstarat celou řadu různých povolení a oprávnění, a také začít rychle jednat s pojišťovnami o smlouvách,“ zmínila insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová.

Nemocnici převezme Krajská majetková, ne Krajská zdravotní

Podle rozhodnutí krajských zastupitelů převezme nemocnici Krajská majetková. Příspěvková organizace kraje prý hledá člověka, který má tyto záležitosti zajistit. „V nejbližší době by měl být vybrán manažer, který začne tyhle věci organizovat,“ zmínil náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Zdravotnické zařízení v Rumburku tak nepřejde pod Krajskou zdravotní. Ta přitom sdružuje velké nemocnice kraje a má převzít i nemocnici v Litoměřicích.

Náměstek Klika zmínil, proč kraj zvolil tuto variantu: „Pro Ústecký kraj bude daleko jednodušší tam dostat finanční prostředky jak na provoz, tak na rekonstrukce, než když je to akciové společnosti. Směrem k té příspěvkové organizaci je to jednodušší.“

Insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová ale podobný názor nesdílí: „Věřím, že to má nějak dobře vymyšlené. Z mého pohledu by bylo jednodušší, kdyby do toho postavení nového provozovatele rovnou vstupovala Krajská zdravotní, která je na to definitivně dobře vybavená – jak technicky, tak personálně. V tu chvíli by se jí lépe vyjednávaly podmínky s pojišťovnami.“

Pokud se podaří kraji splnit všechny úkoly, je podle insolvenční správkyně možné předat majetek Lužické nemocnice během léta. Vlastní provoz nemocnice, která zajišťuje péči pro 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku, by pak mohl kraj převzít zřejmě na podzim.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související