Ústeckému kraji chybí ve srovnání se zbytkem republiky na 25 000 očkovacích dávek proti koronaviru

31. březen 2021 13:46

Ve srovnání s Českem chybí ústeckému kraji zhruba 25 000 očkovacích dávek proti koronaviru. Vyplývá to z dat krajského koordinátora pro očkování. Dosavadní dodávky vakcín do regionu nedopovídaly skutečnému počtu obyvatel kraje.

Podle krajského koordinátora pro očkování a vedoucího krajského odboru zdravotnictví Petra Severy by kraj měl dostávat o tisíce dávek víc.

Poslední v republice

My se domníváme, že, pokud má Ústecký kraj 7,7 procent obyvatel České republiky, tak by se přibližně k této hodnotě měl dostat i s ohledem na redistribuci očkovacích látek. V tuto chvíli platí, že Ústecký kraj měl k dispozici kdykoli jen 6,1 procent dávek a teoreticky nám chybí nejméně 25 000 dávek,“ vysvětlil Severa.

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz ohledně navýšení dodávek neodpovědělo. Ještě v pondělí 29. března přitom kraj počítal s tím, že od společnosti Pfizer dostane 7 500 dávek. Po žádosti o další očkovací látku má nakonec tento týden dostat 13 000 dávek této vakcíny.

Jestli budou dodávky vyšší i v příštím týdnu zatím Petr Severa neví: „Přímý příslib zatím není, ale požádali jsme o to a je vidět, že určitou reakcí i na jednání mezi asociací krajů a ministerstvem zdravotnictví bylo zmíněno, že skutečně Ústecký kraj je potřeba doplnit očkovacími látkami tak, aby nebyl zcela poslední.“

Po Velikonocích má ale dorazit 7 000 dávek vakcíny od firmy AstraZenaca. Tu si mají mezi sebe rozdělit praktičtí lékaři.

„AstraZeneca bude beze zbytku rozdělována mezi praktické lékaře, čili, pokud to vezmeme tak, že budeme rozdělovat 100 kusů, tak je to pro 70 praktických lékařů,“ uvedl po jednání krizového štábu mluvčí kraje Martin Volf.

V pobytových sociálních službách začíná druhé kolo očkování

V Ústeckém kraji se pak podařilo první dávkou vakcíny naočkovat všechny klienty a zaměstnance pobytových sociálních služeb.

„Tou první dávkou opravdu teď už máme ukončeny všechny ty pobytové služby, druhá dávka bude samozřejmě postupně nabíhat – někde už jsou klienti i zaměstnanci proočkováni, je to tak čtvrtina z toho celkového počtu,“ doplnila vedoucí krajského odboru sociálních věci Petra Lafková.

Podle ní projevilo o vakcinaci zájem zhruba 60 procent klientů a zaměstnanců.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související