Praktičtí lékaři v Ústeckém kraji si stěžují na nedostatek vakcín pro očkování jejich pacientů

29. březen 2021 15:15

Praktičtí lékaři nejsou spokojení s dosavadním postupem očkování proti koronaviru v Ústeckém kraji. V otevřeném dopise si Sdružení praktických lékařů stěžuje například na to, že kraj i stát protěžují při dodávkách vakcín očkovací centra v nemocnicích. Ústecký kraj to vysvětluje nedostatkem očkovacích látek, které region dostává od státu.

Do dneška mohlo svoje pacienty očkovat 36 lékařů, kteří celkem dostali 3 600 dávek vakcíny od firmy AstraZeneca. Podle krajského předsedy sdružení praktických lékařů Romana Housky je přitom v Ústeckém kraji připraveno očkovat na 270 praktických lékařů.

„U nás čekají ve frontě tisíce seniorů. Nejen těch starších 70 let, ale dokonce stále i ti, kterým je přes 80, kteří chtějí být očkovaní u svého praktika,“ vysvětluje Houska.

Krajský koordinátor očkování a vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa se slovy praktických lékařů souhlasí.

„Je to v podstatě pravda. Z hlediska těch statistik jsme na chvostu v očkování, ale pořád tvrdím, že je to otázka dodávky těch očkovacích látek z centra. Byli bychom určitě schopni, máme na to kapacity, očkovat více,“ dodal Severa.

Čtěte také

Do Ústeckého kraje dorazí například tento týden pouze 7 plat vakcíny od firem Pfizer/BionTech. „Pro potřeby Ústeckého kraje to vychází na necelých 7 500 dávek,“ dodal Severa.

Ústecký kraj se proto zřejmě ještě 29. března obrátí na ústřední krizový štáb s žádostí o jednorázové navýšení očkovacích dávek o 20 000.

„Zatím jednorázově, myslím si ale, že by to měli nějak obecně přepočítat, protože, jestli to pojedou podle počtu obyvatel tak, jak říkají, tak bychom samozřejmě měli dostávat víc. Nehledě na to, že bychom ěli dostávat víc pro ty praktické lékaře,“ potvrdil hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Ústecký kraj také stále chystá velká očkovací centra, kde by se mělo očkovat až 1 000 lidí denně. Pro jedno takové centrum by ale region potřeboval dodávku, která má tento týden přijít pro celý kraj, tedy 7,5 tisíce dávek vakcíny.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související