Ústecké muzeum sbírá vzpomínky seniorů. Vybrané pasáže plánuje zveřejnit

25. březen 2020 09:56

Senioři z Ústí nad Labem a okolí můžou dny, kdy by neměli vycházet, strávit psaním vzpomínek. Vyzvalo je k tomu městské muzeum.

Pro historiky jsou vzpomínky pamětníků jedním ze zdrojů informací. Další důvod, proč s výzvou muzejníci přišli, popsal historik Martin Krsek.

„Možná, že mají trudné myšlenky. Byli bychom rádi, kdyby mysleli na něco jiného, měli nějakou jinou aktivitu. Jde o ty nejzkušenější, kteří už hodně zažili – vědí, že ani ve chvílích krizí se svět nezastavil. Tak třeba na tyto chvíle mohou zavzpomínat,“ uvedl Krsek.

Samotného by ho zajímalo například to, jak se v pohnutých chvílích v minulosti tito lidé chovali. „Jestli si třeba také hromadili zásoby, báli se vyjít ven, nebo jak si v tu danou chvíli představovali, že to bude pokračovat.“

Vzpomínat podle něj mohou ale i na radostné chvíle svého života, které se týkají Ústeckého kraje, a které by mohly být pro historiky i pro budoucí generace cenné pro lepší poznání minulosti.

Své vzpomínky můžou senioři do Muzea města Ústí nad Labem poslat poštou nebo e-mailem. Zásilku je třeba označit heslem „Paměti z karantény“.

Adresa muzea: Masarykova 1000/3, 40001, Ústí nad Labem.

e-mail: krsek@muzeumusti.cz

Spustit audio

Související