Ústecké muzeum vystavuje stovky vyobrazení hradu Střekov. Vyzvalo děti, aby spočítaly, kolik jich je

24. únor 2020 10:33

Jedním ze symbolů města Ústí nad Labem je hrad Střekov na skále nad řekou. Právě jemu je věnovaná výstava v ústeckém muzeu, která se od loňského srpna několikrát rozšiřovala – a to třeba i o příspěvky od obyvatel.

Muzejníci se pokusili nashromáždit 700 vyobrazení hradu na různých předmětech. Teď vyzvali děti, aby spočítaly, jestli se jim jejich plán podařil.

Naposledy obohatili muzejníci výstavu o zhruba dvacítku exponátů, které jim lidé půjčili nebo darovali.

Ten největší přiblížil historik Martin Krsek: „Je to šatní skříň. Taková patriotická, kterou vlastivědec a malíř Alois Komár krásně vymaloval zříceninou hradu Střekova a dubickým kostelíčkem.“

Muzejníci teď chtějí zjistit, jestli se jim podařilo nashromáždit 700 obrázků hradu – děti můžou své tipy dávat do 3. března.

A tady je malá nápověda od Martina Krska: „Začali jsme výstavu s počtem mezi 400 a 500 exponáty. Určitě se nám pak přes 200 příspěvků sešlo od veřejnosti. Jednak jde o předměty, které jsou tu vystaveny, další jsou pak na webových stránkách Můj Střekov, kam mohl každý nahrát nějaký obrázek – to se tady objevuje online v expozici propojené přes internet.“

Obrázky z webu děti počítat nemusejí – to už je na tipovacím lístku napsáno. Přímo v expozici je navíc čeká i další nápověda.

Spustit audio

Související