Ústecké muzeum představí výjimečnost údolí řeky Labe. Plánuje výstavu, filmy i programy pro školy

13. prosinec 2021 10:48

Muzeum města Ústí nad Labem v novém projektu Poklad na stříbrném Labi upozorní na výjimečnost údolí řeky Labe. To je mezi velkými řekami ve střední Evropě výjimečné zachovalým přírodním rázem, hlavně mezi Ústím a Děčínem. I proto bylo údolí v roce 2016 vyhlášeno Evropsky významnou lokalitou. Muzeum připraví velkou výstavu, filmy, programy pro školy i veřejnost.

Pětice zhruba osmiminutových filmů představí pět chráněných ekosystémů. Řeka jako taková je samozřejmostí a Ladislava Filipová z přírodovědného oddělení muzea doplnila další.

„Pak to budou suťové lesy, skalní stepi. Základním problémem třeba pro ty ekosystémy jsou invazní druhy rostlin a živočichů, tak těm bude věnován jeden díl. Pak skály a skalní sutě, kde se na těch sutích setkáváme s řadou velmi vzácných živočichů a rostlin. Vlastně vedle sebe koexistují teplomilné a chladnomilné, a to nejen díky té geologiké stavbě, ale i díky tomu, že je údolní Labe severojižně orientované, takže vytváří prostor pro migrace druhů v tomto směru,“ vysvětlila Filipová.

Historik Martin Krsek jako Vinnetou a Ladislava Filipová z přírodovědného oddělení muzea

I proto projekt nese název Poklad na stříbrném Labi. Dalším důvodem pro název výstavy je to, že průvodcem bude Vinnetou. Karel May totiž v roce 1897 pobýval v restauraci Srdíčko v Brné a během pěti týdnů tam napsal většinu románu Vánoce.

Mayologové jsou přesvědčeni, že inspiraci k řadě scén z Divokého západu získal spisovatel právě tady.

„Jednoznačně se všichni znalci Mayova díla shodují na tom, že vchod do Průčelské rokle, který je naproti hotelu Srdíčko, musela být jednou z těchto inspirací. Mluví se také v Vaňovském vodopádu, Trpasličích kamenech v Němčí a dalších,“ řekl historik Martin Krsek.

Při procházkách budou lidé moci využít i terénní deník.

Historik Martin Krsek jako Vinnetou

„Kde budeme poskytovat informace, ale rádi bychom dali prostor i lidem, aby si přírodu prožili, bádali a zaznamenávali si v ní své prožitky,“ doplnila Ladislava Filipová a přidala, co muzejníci připraví pro školy a školáky: „Bude to přírodovědný program, zřejmě k Vrkoči, ale o tom zatím jen uvažujeme. Budou tam také vytvořeny didaktické materiály pro učitele, aby mohli své svěřence vzít a učit je venku – přímo v kontaktu s objekty, o kterých učí.“

Na první polovinu roku 2023 pak muzeum připraví velkou výstavu a vlastivědné procházky. Na projekt získalo muzeum skoro dva miliony korun z Norských fondů, dalších zhruba 150 tisíc přidá ze svého.

Spustit audio

Související