Komiks o neúspěšném dobývání Mostu husity vydává k 600. výročí bitvy tamní muzeum

9. srpen 2021 10:45

Před 600 lety, 5. srpna 1421, se husitská vojska neúspěšně snažila dobít město Most. Vedl je Jan Želivský. Podle kronik při střetu mezi husity a katolíky zahynuly tisíce vojáků. Most byl jediným městem na území dnešního Ústeckého kraje, které husité nedobyli. V roce 1421 obsadili Chomutov. Kadaň, Teplice, Bílinu nebo Duchcov. K výročí bitvy vydává Oblastní muzeum v Mostě komiks. Historickou událost má přiblížit hlavně mladým.

Mladí Mostečané, které redaktor Českého rozhlasu v ulicích města oslovil o bitvě, která se odehrála před 600 lety, nic neví. Jednalo při tom o zásadní historickou událost.

K 600. výročí neúspěšné bitvy husitů o Most vydává tamní muzeum komiks

„Zásadní je samozřejmě, z pohledu celého husitského hnutí, i z důvodu, že tato prohra vedla k pádu Jana Želivského, a tedy i k tomu, že se pražská obec opět stala konzervativní utrakvistickou obcí. Byla to první velká porážka od začátku husitského hnutí,“ vysvětluje historik Oblastního muzea v Mostě Jiří Šlajsna.

Prohra husitů se mimo jiné přičítá vlivu Panny Marie Sněžné, která údajně město ochránila.

„Bitva měla velký dopad i na poli duchovním. Kult Panny Marie Sněžné i kult Panny Marie Zahražanské byly v době baroka velmi důležité pro chápání toho spirituálního světa,“ dodává Šlajsna.

Lidé žijící v Mostě, ale nejen ti, o nejdůležitější bitvě v historii města téměř nic neví. Právě proto se oblastní muzeum rozhodlo pro připomenutí události formou komiksu.

K 600. výročí neúspěšné bitvy husitů o Most vydává tamní muzeum komiks

„Je to zejména mládeži nejbližší žánr, kterým můžeme takovou událost podat, protože jinka bychom museli sáhnout k suchopárnému výkladu, a to dnes není příliš, jak se říká, in,“ shrnul ředitel muzea Michal Soukup.

Podle něj je bitva prostřednictvím obrázků popsaná fakticky zcela správně, zároveň ale i tak, aby události rozumělo i dítě.

Komiks je zdarma k dostání v Oblastním muzeu v Mostě, od září ho pak pro své žáky získají i mostecké školy.

Zájemci si ho mohou také stáhnout z webových stránek Oblastního muzea Mostu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související