Ústecká zoo má skoro o třetinu menší návštěvnost než loni. Lidé ji ale podporují třeba adopcí zvířat

13. prosinec 2020

Protiepidemická opatření letos výrazně zasáhla také Zoologickou zahradu v Ústí nad Labem. Na jaře i na podzim musela být zavřená.

Zrušené byly prakticky všechny tradiční akce pro veřejnost. Návštěvnost klesla oproti loňsku skoro o třetinu a výpadek příjmů je zhruba tři miliony korun.

Bez dvou set tisíc dva miliony korun na pokrytí výpadku poslali do zoo radní města. Zahradu podporují i její fanoušci: ať už penězi nebo třeba nákupem permanentních vstupenek a propagačních předmětů.

„Podpora veřejnosti byla opravdu veliká. Patrné to bylo při uzavírání patronačních a adopčních smluv. Letos jsme jich zvláště v období uzavírky získali dvojnásobek těchto smluv,“ řekl mluvčí Matěj Kynšt.

Lidé také přinášeli krmení. Především podzimní plody

„Přinášeli obrovské množství, především kaštanů a žaludů, takže jsme se podělili také s organizacemi, které se v zimě starají o volně žijící zvířata,“ doplnil Matěj Kynšt s tím, že teď zoo přijímá především ořechy, jablka nebo zeleninu.

Epidemie koronaviru brzdí i plány rekonstrukcí

Zpožďují se například výběrová řízení. Neznamená to ale, že by se tam nic nedělo. „Typickým příkladem je rekonstrukce pavilonu nosorožců. Touto dobou se pracuje ve venkovním výběhu, kde se vytrhává asfalt, který tam dlouhou dobu byl. Příští rok se bude pokračovat také uvnit a časem by tento prostor měl znovu sloužit obnovenému chovu nosorožců,“ popisuje mluvčí.

V případě bourání starého a stavby nového pavilonu pro vodní ptáky zoo čeká na přípravu výběrového řízení pro stavební firmu.

Složitá je také situace slonice Delhi. „Není zatím striktně stanoveno, že by slonice měla odcházet do některé z německých zoologických zahrad. Ve hře jsou ještě další možnosti,“ shrnul jednání o osudu slonice mluvčí zoo Matěj Kynšt.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související