Zastupitelé Ústí nad Labem odsouhlasili plán na záchranu ZOO

17. prosinec 2019 10:55

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem musí do dvou let výrazně zlepšit podmínky chovu některých zvířat. Jinak přijde o členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií. Zahrada potřebuje stamilionové investice do rekonstrukcí a výstavby pavilonů.

Až kritika špatných podmínek chovu některých druhů zvířat v ústecké ZOO a omezení členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií přiměla město Ústí nad Labem k razantnímu kroku. Nutné investice bude město financovat z úvěru a nově zřízeného fondu. Pokud se situace v ZOO do dvou let nezlepší, přijde o členství v mezinárodní organizaci a tím pádem také o možnost chovu zejména ohrožených druhů zvířat.

Zastupitelé schválili plán rozvoje, zřídili fond, do kterého město musí ročně dát nejméně 20 milionů korun a souhlasili s úvěrem na investice.

„V okamžiku získání úvěru budeme revokovat část usnesení, která hovoří o fondu. Fond bude existovat, protože bychom chtěli přes něj získávat nějaké zdroje, ale nebudou tam už určeny částky ve výši 20 milionů ročně, protože chceme udělat tu investiční akci z toho úvěru,“ vysvětlil primátor Petr Nedvědický, jak to bude fungovat.

Záchranný plán schválilo všech 35 přítomných zastupitelů. Jde o návrh rozvoje ZOO do roku 2035 - to byla jedna z podmínek organizace pro zachování plného členství ZOO v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií. Primátor předpokládá, že úvěr by město mohlo získat v první polovině příštího roku.

Spustit audio