Ústecká zoo má nový plán rozvoje – představila ho zastupitelům města

25. listopad 2022 08:22

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem chce změnit dosud nevhodné podmínky chovu některých druhů zvířat kritizovaných i Evropskou asociací zahrad a akvárií. Plánuje také zlepšit prostředí pro návštěvníky – ať už úpravou obou vchodů nebo rozšířením parkovišť.

Vedení zoo teď představilo své plány zastupitelům Ústí nad Labem. Představilo i dlouhodobé záměry, mezi které patří sloní pláně nebo asijský dům pro obnovu chovu slonů a orangutanů.

Pavilon primátů je ve špatném stavu a už neodpovídá podmínkám chovu. Zoo ho časem zbourá. První stěhování čeká gibony bělolící – do lesíku ve výběhu jelenů sika, kde budou mít i jednoduchý domek.

„Máme takové optimistické plány, že bychom to chtěli otevřít na hlavní návštěvnickou sezónu, to znamená na prázdniny. Následně se budeme zabývat zbytkem toho výběhu – to znamená, že nás čeká oprava těch zdí, vybudování jezírek nebo dvou pohledových míst pro návštěvníky,“ přiblížila hlavní zooložka Petra Padalíková.

Studie odhadla celkové náklady kolem 25 milionů korun, vše by mělo být hotové do tří let – stejně jako třeba nová chovná expozice outloňů místo restaurace Koliba nebo úpravy prázdného slonince pro tapíry. Zoo dokončuje i studii na úpravu spodního vstupu.

Do zoo by se měli vrátit i sloni

Vedení zoologické zahrady chce také s městem řešit získání pozemků pro další parkoviště. Do pěti let by se měl sloninec změnit v asijský dům pro obnovu chovu orangutanů, stát už by měl také nový pavilon pro opice – okolí toho stávajícího využije k výběhům.

„Co je samozřejmě velice důležité, tak ten současný pavilon nemá expoziční vnitřní ubikace, takže návštěvníci nemají v zimním období možnost primáty pozorovat, což se výstavou nového pavilonu vyřeší,“ doplnila Petra Padalíková.

Obnova chovu slonů potrvá více než pět let. Zoo počítá se stájí v areálu a pláněmi na vedlejších pozemcích.

Peníze na zhruba 40 projektů chce čerpat z městského fondu na záchranu zoo i z dotací. Nový plán rozvoje zoo představí i veřejnosti a začátkem příštího roku by ho měli schválit zastupitelé.

Spustit audio

Související