Ústecká zoo i městské služby plánují do budoucna šetřit na spotřebě elektřiny

10. listopad 2022 09:54

Městské služby a zoologická zahrada v Ústí nad Labem plánují, jak výrazněji ušetřit na spotřebě tepla a elektřiny. Připravují taková opatření, aby to zároveň neomezilo chov zvířat nebo služby pro zákazníky třeba v bazénech.

Město má pro své organizace zajištěné dodávky elektřiny do konce příštího roku. Jsou sice za vyšší ceny než dříve, přesto ale zatím není nutné zavírat například bazény či sauny.

I v těchto městských organizacích mají v plánu šetřit podobně jako v mnoha českých domácnostech – vyměňují osvětlení a elektrické spotřebiče za úspornější. Městské služby navíc chtějí začít více využívat fotovoltaickou energii.

Ústecká zoo v posledních letech do svých budov prakticky neinvestovala, a tak jsou ve špatném stavu. Vedení zoo ale má zpracovaný přehled o kondici všech budov a technologií – ví tedy, kdy co doslouží a bude to potřeba vyměnit.

V příštím roce chce ředitelka zoo Ilona Pšenková například nechat některé budovy zateplit včetně střech a vyměnit okna. Plánuje k tomu využít i peníze z městem zřízeného fondu pro záchranu zoo.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související