Ústecká nemocnice rozšiřuje provoz centra pro očkování proti koronaviru

11. říjen 2023 10:30

Od 11. října bude v nemocnici v Ústí nad Labem fungovat každou středu očkovací centrum. Lidé si tam můžou nechat aplikovat vakcínu proti koronaviru.

Dosud mělo očkovací centrum v ústecké nemocnici otevřeno každý pátek. Podle vedení zdravotnického zařízení je ale o očkování zájem, proto bude nově fungovat očkování v pavilonu infekčního oddělení i každou středu, a to od 11 do 17 hodin.

Podle dat ministerstva zdravotnictví zájem o vakcínu proti koronaviru v regionu roste. Za poslední měsíc totiž aplikovali zdravotníci v Ústeckém kraji víc než 3000 očkovacích dávek.

Vedle nemocnice v Ústí nad Labem si mohou lidé nechat aplikovat vakcínu každý pátek i v očkovacím centru v nemocnici v Kadani na Chomutovsku nebo v ústeckém Zdravotním ústavu.

Podle vedoucího krajského odboru zdravotnictví Petra Severy se dobrovolně mohou do očkování zapojit i praktičtí lékaři – očkovací látky do ordinací si případně objednají přímo od distributora.

Krajský předseda Sdružení praktických lékařů Roman Houska potvrdil, že řada praktiků skutečně proti koronaviru očkuje. Problémem je ale podle balení vakcíny. Lékaři totiž mohou objednat minimálně 30 dávek, které jsou v pěti lahvičkách. Každá z lahviček přitom může být otevřená maximálně jeden den.

Některé praktiky tak podle něj nutnost sehnání šesti lidí na očkování v jednom dni odrazuje.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související