Únorová procházka oblohou

31. leden 2003

(vysíláno v Planetáriu 2. února 2003)

Na obloze setrvávají zatím všechna zimní souhvězdí - tedy Orion ve tvaru letícího motýla, dále Blíženci, Býk, Malý a Velký pes s nepřehlédnutelnou stálicí Síriem. Pomalu se však již objevují jarní souhvězdí. K nim patří poměrně nenápadné souhvězdí Raka východně od Blíženců. Dále k východu spatříme velmi jasnou hvězdu Regulus, nejjasnější hvězdu v souhvězdí Lva. Nad severovýchodem už vystupuje Pastýř se svou nejjasnější hvězdou, oranžově zbarveným Arkturem - obrem 25krát větším než naše Slunce. Mléčná dráha není v zimě tak jasná jako v létě. Její stříbřitý pás se táhne od Casiopeie souhvězdím Persea, Vozkou, Blíženci až k Jednorožci. Obloha v tomto období je však bohatá na mlhoviny a galaxie, z nichž několik desítek je v dosahu amatérských dalekohledů.
A jak je to s viditelností planet? Merkur je do poloviny února možné spatřit nízko nad jihovýchodem. Venuše dominuje obloze ráno nad jihovýchodním obzorem, na ranní obloze najdeme také načervenalý Mars. Jupiter, který se v sobotu přiblížil Zemi na minimální vzdálenost, vidíme po celou noc, podobně pak i Saturn, který však už k ránu zapadá.
Pojďme k úkazům. Tentokrát jich je méně. 12. února v pět hodin ráno nastává konjunkce Měsíce se Saturnem a o tři dny později, tedy patnáctého v šest hodin navečer konjunkce Měsíce s Jupiterem. Tentýž den zaujme pěkné seskupení Měsíce, Jupiteru a nejjasnější hvězdy souhvězdí Lva Regula. O deset dní péozději, 25. února ráno vytvoří Měsíc zajímavou skupinku s Marsem a Venuší. O dvou kometách, které se blíží ke Slunci, jsme si v minulých pořadech povídali podrobněji.Za zmínku snad stojí, že aktuální je teď kometa C/2002 V 1 NEAT, která se pohybuje na večerní obloze směrem k Vodnáři, postupně se zjasňuje, ale protože klesá níž a níž k západnímu obzoru, zhoršuje nám pozorování Slunce. Největší jasnosti by měla dosáhnou 18. února, ale optimistické předpovědi z denního tisku, že bude jasná jako planeta Venuše, se po aktualizaci dat zdají být přehnané.
A tradičně ještě měsíční fáze: V první čtvrti se Měsíc ocitne příští neděli 9.února. v úplňku pak 17. února. Poslední čtvrť nastane třiadvacátého a v novu, tudíž neviditelný bude náš souputník až 3. března.
Hezkou podívanou.

Miroslav Zimmer

Spustit audio