Univerzitní kurzy češtiny v Ústí nad Labem o prázdninách navštěvovalo 131 uprchlíků z Ukrajiny

30. srpen 2022 09:34

Uprchlíci z Ukrajiny měli během prázdnin několik možností naučit se česky nebo si znalost češtiny vylepšit. Dětem k tomu sloužily adaptační skupiny, pro dospělé pořádala kurzy například Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Kurzy pořádala ústecké filozofická fakulta a před prázdninami se velmi rychle zaplnily. Výhodou bylo i to, že maminky nemusely mít obavy, co s menšími dětmi – o ty se totiž starali studenti.

Dohromady na kurzy chodilo 131 lidí. Po jejich absolvování většinou zvládli zkoušku z češtiny na úrovni A2. Nižší úroveň A1 zvládlo 9 lidí. Dalších 11 ke zkoušce podle mluvčí univerzity Jany Kasaničové nešlo vůbec – většinou kvůli nedostatečné docházce na kurzy.

Kurzisté měli nejčastěji největší potíže s psaním a gramatikou, naopak většinou skvěle zvládali konverzační témata.

Budoucí studenti na uviverzitě většinou musí umět česky

Mladí lidé z Ukrajiny, kteří chtějí na ústecké univerzitě studovat, mohli stejně jako jiní cizinci chodit na kurzy češtiny, které pro budoucí studenty dělají jednotlivé fakulty. K tomu, aby mohli začít na ústecké univerzitě studovat, musejí zvládnout zkoušku nejméně na úrovni A2.

Mluvčí Jana Kasaničová ale dodává, že výjimkou jsou studijní programy vyučované v angličtině na fakultě strojního inženýrství, filozofické fakultě a fakultě umění a designu. Speciálně po válečných uprchlících z Ukrajiny pak zkoušku z češtiny nepožaduje fakulta sociálně ekonomická.

Zájem Ukrajinců o studium na ústecké univerzitě je větší než dřív – podle Jany Kasaničové si přihlášku podalo 217 uchazečů z Ukrajiny a jsou mezi nimi i uprchlíci – meziročně je to nárůst o desítky lidí. Nejvíc se jich hlásí na přírodovědeckou fakultu a fakultu sociálně ekonomickou, dále pak na fakultu strojního inženýrství. Kromě toho na ústecké univerzitě studuje 26 Ukrajinců na krátkodobých pobytech.

Spustit audio

Související