Nové bydlení v Ústeckém kraji si musí hledat stovky Ukrajinců. Hotelům brzy začne turistická sezona

3. květen 2022 14:17

Někteří majitelé hotelů a penzionů vyhlíží s nervozitou příchod turistické sezony. Nabídli totiž ubytování uprchlíkům z Ukrajiny a teď si nejsou jistí, jestli mají přijímat objednávky od obvyklých klientů. V Ústeckém kraji je v hotelech nebo penzionech ubytovaných asi 1600 běženců, část z nich se bude muset před začátkem sezony přestěhovat jinam.

„Nevíme zatím, kam půjdeme. Tady můžeme být do 26. května. Ale budeme mít ubytování někde v České Kamenici,“ krčí rameny paní Tatiana, která zatím společně s dalšími uprchlíky žije v českokamenickém penzionu Myslivna.

„Všichni pracují nebo chodí do školy. Měl jsem jich tu devět, ale jedna paní už si našla byt,“ shrnuje provozovatel penzionu Jiří Kaňkovský.

Ukrajinské uprchlíky sem bez problémů přijal 8. března. „Dohodli jsme se hned na začátku, že tady mohou být do 26. května. Hned 27. května tu pak už mám první akci, a pak tu mám asi čtyři svatby,“ vysvětluje Kaňkovský.

Zatímco provozovatel Myslivny si je jistý, že letošní sezonu zahájí tak, jak naplánoval, v děčínském hotelu Pošta, kde bydlí 40 běženců, stále nevědí, zda mají vůbec objednávky hostů začít přijímat.

„Nevíme. Čekáme, jestli se uvolní nějaké byty pro ně. Už se nám začínají ozývat hosté, že by k nám chtěli přijet na léto, a vzhledem k tomu, že nevíme, jak dlouho je tady budeme mít, tak to bohužel musíme odmítat,“ krčí rameny majitelka hotelu Jitka Flachsová.

O ubytování ukrajinských uprchlíků by se měly postarat kraje

Podle údajů hasičského záchranného sboru je v Ústeckém kraji ubytovaných zhruba 1600 běženců v hotelech a penzionech. Minimálně pro 150 z nich bude před začátkem sezony nutné najít jiné bydlení.

„Určitě se bude jednat o jednotky tisíců lidí, které bude nutné dostat do jiného tipu ubytování,“ shrnul situaci za celou republiku ministr vnitra Vít Rakušan ze Starostů a nezávislých.

„Z těch informací, které máme, by měl být každý kraj schopen tu situaci vyřešit a ubytovat ty lidi na území svého kraje,“ potvrdil předseda asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS, že by se o přesun uprchlíků z hotelů a penzionů měly postarat jednotlivé kraje.

Spustit audio

Související