Knihovna v Děčíně pořádá už dva měsíce kurzy češtiny pro Ukrajince. Je o ně velký zájem

24. květen 2022 13:42

Osm kurzů češtiny pro nové ukrajinské obyvatele Děčína pořádá tamní knihovna. S nabídkou výuky českého jazyka přišla knihovna v dubnu, od té doby je o kurzy velký zájem. Frekventantům se věnují tři lektorky a pochvalují si jejich pokroky.

Učebna ve třetím patře děčínské knihovny je zaplněná ukrajinskými student. Sofia vypráví lektorce Aleně Felczánové, čím se bavila o víkendu. Poté je na řadě je Jana, které pomáhá její asi 10letý synek. Po nich už přichází na řadu 11letá dlouhovlasá slečna Viktorie. Chodí sice na základní školu v Děčíně, kurzy českého jazyka navíc se ale neztratí.

„Jsou strašně šikovní a snaživí. Tím, že umějí ukrajinsky a rusky, tak tu slovní zásobu mají. Během dvou, tří měsíců je vidět viditelný pokrok,“ chválí je lektorka Alena Felczánová.

Sama lektorka pochází z Běloruska – v České republice žije od roku 2008 a před vypuknutím války na Ukrajině učila v knihovně ruštinu. Teď se společně se dvěma dalšími lektory věnuje Ukrajincům.

„Kdyby ta situace pokračovala, tak na podzim můžeme rozšířit o další kurzy. Stává se nám, že se ještě někdo přihlásí, že by se toho chtěl účastnit – učitelky češtiny ze základních škol, a tak podobně,“ pochvaluje si vedoucí vzdělávání Miroslava Nedvědová.

Do osmi jazykových kurzů v děčínské knihovně chodí přes 200 ukrajinských žáků různého věku. Kurzy financuje knihovna ze svého rozpočtu.

Spustit audio

Související