Uhlířina
Říká se jí také grenadýrmarš čili granátnický pochod. Jde o vzpomínku na doby, kdy se jídlo nevyhazovalo.
Postup:
- Na trošce oleje nebo sádla rozpečeme nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme a na tento základ dáme nakrájené brambory a nakrájený knedlík (nebo uvařené těstoviny nebo noky), podle potřeby osolíme a pěkně opečeme.
- V závěru opékání poprášíme mletou paprikou a už jen krátce opečeme, aby paprika nezhořkla.
- Podáváme se sterilovanými okurkami.
Postup:
- Na trošce oleje nebo sádla rozpečeme nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme a na tento základ dáme nakrájené brambory a nakrájený knedlík (nebo uvařené těstoviny nebo noky), podle potřeby osolíme a pěkně opečeme.
- V závěru opékání poprášíme mletou paprikou a už jen krátce opečeme, aby paprika nezhořkla.
- Podáváme se sterilovanými okurkami.
Související
-
Vodnici jedli naši předkové místo brambor. Obsahuje málo kalorií, ale hodně minerálů
Brukev řepák vodnice plodí chutné kulaté bulvy. V kuchyních našich předků měly až do objevení Ameriky stejnou úlohu jako brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.