Uhlířina

Říká se jí také grenadýrmarš čili granátnický pochod. Jde o vzpomínku na doby, kdy se jídlo nevyhazovalo.      

Postup:

  1. Na trošce oleje nebo sádla rozpečeme nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme a na tento základ dáme nakrájené brambory a nakrájený knedlík (nebo uvařené těstoviny nebo noky), podle potřeby osolíme a pěkně opečeme.
  2. V závěru opékání poprášíme mletou paprikou a už jen krátce opečeme, aby paprika nezhořkla.
  3. Podáváme se sterilovanými okurkami.

Postup:

  1. Na trošce oleje nebo sádla rozpečeme nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme a na tento základ dáme nakrájené brambory a nakrájený knedlík (nebo uvařené těstoviny nebo noky), podle potřeby osolíme a pěkně opečeme.
  2. V závěru opékání poprášíme mletou paprikou a už jen krátce opečeme, aby paprika nezhořkla.
  3. Podáváme se sterilovanými okurkami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.