Učitelé se mohou nechat dobrovolně otestovat na nákazu koronavirem na 9 místech v Ústeckém kraji

4. prosinec 2020 10:46

4. prosince v Česku začíná dobrovolné testování pedagogických pracovníků. Vedle učitelů jde například o vychovatele. O plošném testování antigenními testy rozhodla vláda.

V Ústeckém kraji je to zhruba 17 000 pedagogických pracovníků. Vedle učitelů a vychovatelů se můžou na nákazu koronavirem nechat vyšetřit například i školní psychologové.

Podle údajů ústeckého krajského úřadu je zájem o provedení testu mezi učiteli zhruba čtvrtinový. Někde projevilo zájem o testy jen několik jednotlivců. V kraji jsou ale i školy, kde se k plošnému testování přihlásilo i víc než 40 zaměstnanců.

V Ústeckém kraji se učitelé mohou nechat otestovat na devíti místech. Testování budou provádět zdravotníci na odběrových místech krajských nemocnic v Děčíně, Teplicích, Ústí nad Labem, Chomutově, Mostě.

Zájemci se musí předem přihlásit přes rezervační systém na webu společnosti Krajská zdravotní. Testovat se bude i v Žatci, Rumburku, Štětí. Plošné testování začne také v Litoměřicích, tam ale až od 7. prosince. Nemocnice se chce na odběry připravit a učitelům vyhradit speciální časy, aby nemuseli na testy čekat.

V případě většího množství pedagogů, kteří chtějí testy podstoupit, jsou připraveni pomoci i hasiči a vyjet přímo do škol. 4. prosince například vyrazí do Jiříkova na Děčínsku, kde hasiči otestují přes 60 pedagogických pracovníků.

Podle nařízení vlády je možné testovat pedagogické pracovníky do 18. listopadu. Pak má začít plošné dobrovolné testování veřejnosti.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související