V Ústeckém kraji se může plošného testování zúčastnit zhruba 17 000 učitelů

2. prosinec 2020 15:04

Od 4. prosince se budou moci učitelé a vychovatelé nechat otestovat na nákazu koronavirem minimálně na devíti místech v Ústeckém kraji.

Testování takzvanými antigenními testy je pro ně dobrovolné. Pokud v kraji o testování velký zájem, pomůžou zdravotníkům s odběrem vzorků hasiči.

„Jedná se o pět nemocnic v rámci Krajské zdravotní, nemocnice v Žatci a v Litoměřicích, odběrové místo ve Štětí, které provozuje soukromá klinika, a Lužickou nemocnici v Rumburku,“ zmínil po krajském krizovém štábu mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf místa, která budou dobrovolné testování od pátku nabízet.

V celém Ústeckém kraji by se mohlo nechat otestovat zhruba 17 000 pedagogických pracovníků. Testování se přitom netýká jen učitelů.

„Jde o 17 až 19 000 pedagogických pracovníků podle školského zákona, takže jde nejen o učitele, ale například i o vychovatele v dětských domovech nebo výchovných ústavech, nebo o školní psychology,“ doplnil Martin Volf.

V plánu je nejdřív dobrovolné testování učitelů, pak veřejnosti

Podle Marcela Kucra, vedoucího krajského oddělení krizového řízení, by v případě velkého zájmu mohli pro vzorky do některé ze škol přijet hasiči, kteří by personál otestovali.

Podle informací z krajského krizového štábu má o testování zájem zhruba čtvrtina pedagogů v kraji.

Podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO by měli na testy dorazit v co největším počtu. „Myslím si, že je v jejich zájmu, aby tam šli. Navíc jsou to vzdělaní lidé, tak si myslím, že určitě půjdou,“ shrnul.

Testování učitelů a dalších pedagogických pracovníků má být hotové do 18. prosince. Podle plánů vlády se pak má začít s dobrovolným testováním veřejnosti.

Více informací najdete v našem článku Covid-19 v Ústeckém kraji: Odběrová místa, krizové linky a další důležité kontakty.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související