Ústecký kraj chce přijmout rozpočtové provizorium. Připravuje se také na převzetí Lužické nemocnice

26. listopad 2020 09:11

Vedení Ústeckého kraje navrhne zastupitelům přijmout rozpočtové provizorium. Nové hejtmanství chce totiž na přípravu rozpočtu víc času. Čeká taky, jaký bude osud daňového balíčku, který má po sněmovně projednat senát.

„Rozpočtové provizorium znamená to, že bude každý odbor dostávat na každý měsíc jednu dvanáctinu z rozpočtu na letošní rok krát 0,9 – tedy 90 % procent z té částky,“ zmínil po jednání krajské rady náměstek hejtmana a kadaňský starosta Jiří Kulhánek z ODS.

Vedle toho kraj omezí také investice. „Nové investice jsou zatím pozastaveny, ty probíhající pokračují. K těm novým se vrátíme až poté, co rozpočtové provizorium skončí – tedy buď v druhé polovině ledna, nebo v březnovém zastupitelstvu,“ vysvětlil Kulhánek.

Lužická nemocnice dostane z rozpočtového provizoria výjimku

Rada kraje zároveň chystá výjimky z rozpočtového provizoria. Jedna z nich se bude týkat Lužické nemocnice v Rumburku na Děčínsku. Ústecký kraj ji koupil v insolvenčním řízení a od 1. ledna jí má začít provozovat. Na to potřebuje peníze.

„Právě jsme zadali projekt, spočítat zpětně, kolik stál měsíční provoz a jaký je předpoklad, kolik to bude stát – z toho bychom měli vyvodit částku, kterou by měli zhruba na ten provoz dostat – toho se bude týkat ta výjimka,“ zmínil po jednání krajské rady hejtman Jan Schiller.

Zaměstnanci Lužické nemocnice se podle něj nemusí bát, že by zařízení nemělo peníze na provoz.

„To, že jdeme do rozpočtového provizoria, neznamená, že na ně od nového roku nebudou peníze, a že tedy nevědí, co se bude dít,“ konstatoval Schiller.

Kraj také stále řeší, kdo Lužickou nemocnici povede. Dosavadní výběr nového ředitele možná kraj přehodnotí a vypíše výběrové řízení znovu. Do doby, než bude mít kraj nové vedení rumburské nemocnice, by podle Jana Schiller mohla zařízení vést dosavadní insolvenční správkyně.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související