Plošné testování v zařízeních sociálních služeb Ústeckého kraje potvrdilo nákazu covid-19 většinou jen u jednotlivců

25. listopad 2020 08:54

V Ústeckém kraji skončila první vlna plošného testování klientů a zaměstnanců v sociálních službách na covid-19. Nákaza se potvrdila většinou u několika procent lidí. Některá zařízení už zahájila další kolo plošných testů. Ty se musejí opakovat po pěti dnech. V některých sociálních službách ale antigenní testy od státu zatím vůbec nedostali.

„První várka testování byla provedená, výsledky jsou zpravidla negativní, pouze jednotky případů jsou pozitivní. Ty jsou dále řešeny s hygienickou stanicí,“ informovala vedoucí krajského odboru sociálních služeb Petra Lafková.

Ředitel Centra Sociální Pomoci Litoměřice Jindřich Vinkler doplňuje, jak dopadlo plošné testování v jedné z největších organizaci v kraji.

„My jsme testovali ještě předtím, než bylo to povinné plošné testování. Co se týká výsledků toho plošného testování, tak bych řekl, že vylezla pozitivita zhruba 7 % klientů z těch 750, které máme, a zhruba 12 % zaměstnanců z celkových 550. Takže zatím držíme,“ shrnuje Vinkler.

Zařízení by měla začít s druhou vlnou testování, přitom ta první někde ještě ani nezačala

V celém kraji mají poskytovatelé plošně testovat každých 5 dnů víc než 11 tisíc klientů a zaměstnanců sociálních služeb.

První vlna plošného testování měla být hotová do 11. listopadu. To ale poskytovatelé sociálních služeb nestíhali, kvůli nedodaným testům. Některé služby nemají antigenní testy ani teď.

„Zatím jsme neobdrželi druhou várku antigenních testů pro služby chráněného bydlení a pečovatelské služby, takže poskytovatelé, kteří mají i další služby, jako domov pro seniory nebo pro osoby se zdravotním postižením, v těchto službách samozřejmě testují, ale využívají k tomu testy, které obdrželi v té první várce – právě pro ty pobytové služby,“ vysvětlila vedoucí krajského odboru sociálních služeb Petra Lafková.

Některé služby, jako například pečovatelská služba Pampeliška v Teplicích, ale nemají testy kde vzít a dosud je od distributora nedostaly. Podle posledního nařízení vlády přitom mají poskytovatelé plošně testovat klienty v 5denních intervalech do 4. prosince. Personál pak do konce nouzového stavu, tedy do 12. prosince.

S testováním počítají v CSP Litoměřice i po tomto datu.

„Ten virus nezmizí, ten tu mezi námi bude, stejně jako ostatní viry. Otázkou je, jak moc bude, nebo nebude, mutovat. V případě, že bude kterýkoli klient jevit příznaky, stejně jako když jeví příznaky jakékoli jiné nemoci, tak je ošetřen, testován. Takže v tomto případě samozřejmě budeme klienty testovat. Uvidíme, jaký bude nárůst, nebo pokles,“ dodává ředitel CSP Litoměřice Jindřich Vinkler.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související