Ústecký kraj má nové vedení. Povede ho koalice hnutí ANO, ODS a Spojenců pro kraj

16. listopad 2020 15:59

Ústecký kraj má od 16. listopadu nové vedení. Hejtmana a novou krajskou radu zvolili zastupitelé na prvním zasedání po krajských volbách. Kraj povede koalice hnutí ANO, ODS a uskupení Spojenci pro kraj. V zastupitelstvu mají většinu 29 křesel.

„Dovolte mi, abych nejdřív poblahopřál inženýru Janu Schillerovi ke zvolení hejtmanem Ústeckého kraje pro volební období 2020 až 2024,“ uvedl po zvolení nového hejtmana zastupitel Lumír Kus z hnutí ANO.

Pro Jana Schillera hlasovalo 35 zastupitelů. Dva byli proti a 17 zastupitelů se hlasování zdrželo.

Dva ze sedmi radních budou neuvolnění. To se příliš nezdá Janu Paparegovi

Nový hejtman bude mít tři náměstky a sedm radních. Dva z nich budou neuvolněni. Nebudou tedy pracovat jen jako náměstci a radní.

Nad tím se pozastavil Jan Paparega, zastupitel za uskupení Lepší sever a mostecký primátor.

„Z jakého důvodu jste vydedukovali, že zrovna tito dva radní, kteří mají, si myslím, docela kompetence, které budou podstatné pro další posun a zlepšení životní úrovně v rámci kraje, budou definováni jako neuvolnění? Sociální problémy, s tím se snad potýká každé velké město v Ústeckém kraji. A při vší úctě k panu Hrabáčovi si myslím, že Doprava Ústeckého kraje si také zaslouží radního, který se tomu bude věnovat naplno,“ podotkl Paparega.

Nový náměstek hejtmana a kadaňský starosta Jiří Kulhánek z ODS v tom problém nevidí. Jako neuvolněný má mít na starosti sociální věci. „Já jsem si to nějakým způsobem rozvrhl a upravil tak, abych tu funkci zvládal i jako neuvolněný,“ shrnul.

Chomutovský primátor a krajský radní Marek Hrabáč bude mít na starosti dopravu. Pokud by funkce nestíhal, připustil změnu. „Kdyby se ta obava naplnila, tak samozřejmě požádám koalici, případně zastupitelstvo, o nějakou změnu,“ přislíbil Hrabáč.

Zastupitelé 16. listopadu také zvolili předsedy devět výborů zastupitelstva. Všichni budou pro výkon funkce uvolnění. Nejdůležitější, kontrolní výbor povede Jiří Baudis z Pirátů. Předsedou finančního výboru pak bude Marek Kocánek z hnutí ANO.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související