Krajští zastupitelé budou volit nového hejtmana. Měl by se jím stát Jan Schiller z ANO

16. listopad 2020 10:21

Poprvé po krajských volbách se 16. listopadu v Ústí nad Labem sejdou noví krajští zastupitelé. Zvolí nového hejtmana a krajskou radu. Na koalici se po volbách dohodlo vítězné hnutí ANO s občanskými demokraty a uskupením Spojenci pro kraj. Ve vedení Ústeckého kraje tak po dvou funkčních obdobích končí hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

„Dveře kanceláře zavřu před 10. hodinou a půjdu na ustavující zasedání. Předpokládám, že kolem poledne předám funkci novému hejtmanovi. No a první, co udělám, až přijdu domů, tak je, že si posunu budík z 5:30 na 6:30, aby ty rohlíky, pro které chodím do města, byly doma včas – dřív, než vnučka půjde do školy,“ shrnul svůj konec ve funkci hejtmana Oldřich Bubeníček z KSČM. Ve vedení kraje byl 8 let.

Novým hejtmanem bude zřejmě po jednání zastupitelů zvolený lídr vítězného hnutí ANO a poslanec Jan Schiller.

Podle Oldřicha Bubeníčka byl ještě před ustavujícím zastupitelstvem členem krajského krizového štábu, a to kvůli epidemii koronaviru.

„Byl ve štábu, aby do té problematiky pronikl. Myslím si, že tady musí plynule navázat na jednání krizového štábu, protože to je to nejdůležitější, co se momentálně v kraji musí vyřešit. A ty další věci, které možná noví kolegové plánují, nějaké personální změny a podobně, by podle mě měly být řešeny až v momentě, kdy se nám situaci kolem koronaviru podaří zvládnout,“ shrnul Bubeníček.

Nový hejtman bude mít tří náměstky

Kraji má společně s hnutím ANO vládnout ještě ODS a uskupení Spojenci pro kraj. Hnutí ANO bude mít post hejtmana, který bude mít tři náměstky.

Ještě před ustavujícím jednání zastupitelů ale sáhlo ANO u postu svého náměstka k personální změně.

„Nebude to pan Čapek, ale paní Mejstříková. Pan Čapek se s námi dohodl, že tím, jak je ve Varnsdorfu tlak kolem radarů a všeho, tak on že, i když s tím nemá nic společného, raději ustoupí a uvolní místo paní Mejstříkové,“ uvedl Jan Schiller.

Po jednom náměstkovi pak mají mít občanští demokraté a Spojenci pro kraj. Nová krajská koalice bude mít v zastupitelstvu většinu 29 z 55 křesel.

Vedle koaličních subjektů se do krajského zastupitelstva dostali také Starostové a nezávislí, Piráti, SPD, komunisté a uskupení Lepší sever.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související