Tvarožník

Příjemný vláčný moučník.

Suroviny:

250 g hladké mouky

150 g másla

140 g cukru

1 vanilkový cukr

půl kypřicího prášku

ledová voda

náplň: 500 g tučného nebo polotučného měkkého tvarohu

250 ml mléka

1 sáček vanilkového pudinku

150 g cukru

5 lžic rozpuštěného másla

citronová kůra

případně hrst rozinek

Postup:

  1. Vypracujeme hladké těsto z mouky, cukru, vanilkového cukru a másla. Pro spojení použijeme trošku studené vody, pracujeme rychle.
  2. Těsto zabalíme do mikrotenu a dáme na pár hodin odležet do ledničky.
  3. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím dortovou formu – vyplatí se dát předem pečicí papír. Zvedneme těsto na boky formy, vložíme další list pečicího papíru, nasypeme fazole jako zátěž a dáme do vyhřáté trouby předpéct do světle žluta.
  4. Mezitím rozmícháme pudink a cukr v mléce, vyšleháme tvaroh s tímto mlékem, rozpuštěným máslem, citronovou kůrou a případně i s rozinkami.
  5. Náplň vlijeme na předpečený korpus, z kterého jsme odstranili fazole a dáme do trouby dopéci – při 175 stupních asi hodinku.
  6. Po zchladnutí ještě můžeme poprášit cukrem moučkou. Krájíme až po zchladnutí.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.