Tvarožník
Příjemný vláčný moučník.
Suroviny:
250 g hladké mouky
150 g másla
140 g cukru
1 vanilkový cukr
půl kypřicího prášku
ledová voda
náplň: 500 g tučného nebo polotučného měkkého tvarohu
250 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
150 g cukru
5 lžic rozpuštěného másla
citronová kůra
případně hrst rozinek
Postup:
- Vypracujeme hladké těsto z mouky, cukru, vanilkového cukru a másla. Pro spojení použijeme trošku studené vody, pracujeme rychle.
- Těsto zabalíme do mikrotenu a dáme na pár hodin odležet do ledničky.
- Pak těsto rozválíme a vyložíme jím dortovou formu – vyplatí se dát předem pečicí papír. Zvedneme těsto na boky formy, vložíme další list pečicího papíru, nasypeme fazole jako zátěž a dáme do vyhřáté trouby předpéct do světle žluta.
- Mezitím rozmícháme pudink a cukr v mléce, vyšleháme tvaroh s tímto mlékem, rozpuštěným máslem, citronovou kůrou a případně i s rozinkami.
- Náplň vlijeme na předpečený korpus, z kterého jsme odstranili fazole a dáme do trouby dopéci – při 175 stupních asi hodinku.
- Po zchladnutí ještě můžeme poprášit cukrem moučkou. Krájíme až po zchladnutí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.