Tvarožník
Příjemný vláčný moučník.
Suroviny:
250 g hladké mouky
150 g másla
140 g cukru
1 vanilkový cukr
půl kypřicího prášku
ledová voda
náplň: 500 g tučného nebo polotučného měkkého tvarohu
250 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
150 g cukru
5 lžic rozpuštěného másla
citronová kůra
případně hrst rozinek
Postup:
- Vypracujeme hladké těsto z mouky, cukru, vanilkového cukru a másla. Pro spojení použijeme trošku studené vody, pracujeme rychle.
- Těsto zabalíme do mikrotenu a dáme na pár hodin odležet do ledničky.
- Pak těsto rozválíme a vyložíme jím dortovou formu – vyplatí se dát předem pečicí papír. Zvedneme těsto na boky formy, vložíme další list pečicího papíru, nasypeme fazole jako zátěž a dáme do vyhřáté trouby předpéct do světle žluta.
- Mezitím rozmícháme pudink a cukr v mléce, vyšleháme tvaroh s tímto mlékem, rozpuštěným máslem, citronovou kůrou a případně i s rozinkami.
- Náplň vlijeme na předpečený korpus, z kterého jsme odstranili fazole a dáme do trouby dopéci – při 175 stupních asi hodinku.
- Po zchladnutí ještě můžeme poprášit cukrem moučkou. Krájíme až po zchladnutí.
Související
-
Protějovský tvarohový frgál
Můžete si na trhu koupit osminku frgálu, nebo si za stejnou cenu doma upéct celý…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka