Trpíte jarní únavou? Pomohou vám vitamíny!
Tento týden se společně snažíme vypořádat s jarní únavou. Už víme, že je potřeba hodně odpočívat a mimo jiné do sebe dostat co nejvíc vitamínů. Okurky a rajčata z hypermarketu nás ale v tomto směru nespasí. Vitamínů v nich totiž teď moc nenajdete. Proč? A jak vitamíny co nejrychleji doplnit?
Je to tak. V zelenině a ovoci z obchodů, které jsou rychlené ve sklenících, dlouze a nešetrně skladované a leckdy tepelně upravované, vitamín abyste pohledali. Nejsnadnější je zajít do lékárny pro nějaký multivitaminový preparát.
Nic proti tomu. Ale levnější, přirozenější a hlavně přínosnější, je sáhnout po přírodních a čerstvých zdrojích vitamínů.
Určitě jste o nich už slyšeli: Květy sedmikrásek, mladé výhonky kopřivy, vojtěšky, pampelišky, řeřichy, pažitky či hrachu si můžete zdarma nasbírat, nebo za pár korun vypěstovat na talíři s mokrou vatou. A přidávat je do salátů a polévek, případně jimi posypat chleba s máslem,
Nebo si z nich udělat koktejl! Hrst jakýchkoliv zmíněných zelených výhonků rozmixujte ve čtvrtlitru studené vody, přidejte lžíci medu a šťávu z jednoho citronu, promíchejte a vypijte. Doporučujeme sklenici denně, alespoň týden.
Je to osvěžující, docela dobře to chutná a hlavně to působí jako učiněný elixír. Už po druhé sklínce se budete cítit plní energie. Svoji roli tu totiž sehrávají nejen vitamíny, ale neméně důležité zelené barvivo chlorofyl. Zelená barva asi není symbolem jara pro nic za nic…
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.