Trpíte bolestmi břicha a dalšími zdravotními problémy? Příčinou může být Roup dětský

26. únor 2015

Přicházíte do styku s dětmi v předškolním věku? Pak je velmi pravděpodobné, že jste infikováni roupy. Co to pro zdraví člověka znamená?

Miloslava Matějovská a její rodina trpěli tři roky velmi silnými bolestmi a zdravotními obtížemi. Nikoho nenapadlo, že příčinou jsou roupi. Ty má totiž v našich podmínkách až 90 procent předškoláků a 30 procent dospělých. To je také důvod, proč se tohoto parazita nejde zbavit jednou pro vždy. V Čechách navíc chybí od roku 2005 volně prodejný lék.

„V počátku jsme vůbec nevěděli, že to jsou roupy. Měla jsem gynekologické problémy, manžel urologické, testovali nás a nikdo nepřišel na to, proč máme takové problémy…“ popisuje Miloslava Matějovská.

Bolesti zad, nadýmání, bolesti břicha u dítěte… Průběh nemoci byl u Matějovských nezvykle těžký. Nakonec celá rodina skončila u specialisty v Praze na Bulovce se speciálními léky. Vyléčení trvalo tři roky a stálo víc než 10 000 korun. Vyhráno ale nemají. Infikováno je totiž obrovské množství lidí.

„Pokud se nevyléčí celé vaše okolí, tak ten boj nevyhrajete… Donutila jsem všechny v okolí, aby se nechali testovat, a všichni jsou pozitivní,“ konstatuje Miloslava Matějovská.

„Samičky, když kladou vajíčka do konečníku a dítě se škrábe, tak pod nehty zůstanou vajíčka a dítě se samo infikuje. Důležité je udržovat hygienu – především konečníku a rukou,“ vysvětluje MUDr. Lenka Šimůnková.

Od roku 2005 není na českém trhu volně prodejný lék. Lékaři mohou předepsat Vermox. Tyhle tablety ale nemohou užívat děti do tří let věku. Podle vědeckých studií mohou být roupy u dětí v některých případech i příčinou nočního pomočování a silné bolesti. U dospělých nejsou obtíže tak časté.

„Za bolestmi břicha, svěděním konečníku nebo za podrážděním genitálu mohou být i jiné příčiny. Proto je lepší, když to vyšetříme, posoudíme a rozhodneme o léčbě…“ dodává MUDr. Lenka Podolská.

autor: Iva Zítková
Spustit audio