Topíte dřevem? Pomůže vám štípač!

10. duben 2014

Už máte připravené dřevo na zimu? A co vaše záda - vydržela to? Místo sekyry vám můžou ulehčit práci takzvané štípače. Na trhu jich je velký výběr!

Zastánci sekyry, klínu nebo kalače vám samozřejmě řeknou, že dřevo je postaru rychleji naštípané a mají pravdu. Zeptejte se je ale na záda a ruce. Dřinu za vás můžou udělat štípače dřeva, po kterých určitě rádi sáhnou nejen senioři.

Nejrozšířenější jsou horizontální a vertikální s elektromotorem. Rozdíly jsou v podstatě jen ve výkonu.

Horizontální se hodí na kratší polena - tak do padesáti centimetrů s průměrem kolem třiceti centimetrů. Například chalupářům nebo vám, kteří si doma přitápíte krbovými kamny udělají spoustu práce. Příznivá je i cena. Malý horizontální štípač s výkonem čtyř tun koupíte už od necelých 4 tisíc korun. Výhodou je i přenosnost – štípač můžete kdykoliv z chalupy odvézt.

Jestli dřevem celoročně vytápíte například rodinný dům, určitě se zaměřte na vertikální štípače. Mají větší výkon a špalky můžou být více než metrové s průměrem přes 30 centimetrů. Takhle připravené dřevo se pak hodí do velkých kotlů nebo do krbů. Cena je tady ale o poznání větší. Na takový stroj si připravte kolem 10 tisíc.

Při takové ceně už je dobré se zaměřit na detaily, které vám zpříjemní a zrychlí práci. Například nastavení výšky, do které se klín vrací, aby vás tento úkon zbytečně nezdržoval. Zaměřte se i na nastavení, které zvládnete bez nářadí. U výkonnějších štípačů si dejte také pozor na příkon. Před koupí si doma zkontrolujte zásuvky a jističe, aby to později vydržely.

Levné a zároveň rychlé na práci mohou být také kuželové, občas se jim říká i vřetenové, štípače. Jsou ale nebezpečné a tak je budete v obchodech jen těžko hledat. Princip je jednoduchý. Na pevném kovovém stole je přišroubován výkonný elektromotor se speciálním kovovým kuželem. Ten má na sobě závit, který se zavrtá do dřeva a špalek doslova roztrhne.

Poslední kategorií jsou ruční štípače. Nepotřebují žádné připojení, hodí se ale jen k občasnému štípání - například pro ženy nebo seniory. Takové pomocníky koupíte do 2 tisíc korun.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.