Tomáš Kraus –mistr světa ve skikrosu, rodák z Děčína

2. listopad 2023

Když si začal lyžováním vydělávat, musel na konci sezóny nějaké lyže prodat, aby vůbec skončil na nule. A to ještě jeho přítelkyně platila nájem. Děčínský rodák Tomáš Kraus si ve skikrosu sice nevydělal tolik jako klasičtí sjezdaři, ale i přesto nelituje. Skikros je podle něj svou variabilitou mnohem zábavnější.

Krausovi rodiče byli zapálení lyžaři, takže jablko nepadlo daleko od stromu. Nejdříve závodil mezi brankami, ale tam by asi nebyl stejně úspěšný jako na skikrosových tratích.

Mezi lety 2005 a 2009 vyhrál čtyřikrát světový pohár. Dvakrát se stal mistrem světa a v roce 2006 byl dokonce celkovým vítězem Světového poháru akrobatických lyžařů.

Startoval také na dvou olympijských hrách ve Vancouveru a Soči. V alpském lyžování má pět titulů na národních mistrovstvích.

Kariéru mu v roce 2015 ukončil nešťastný pád na trati ve švýcarské Aroze, kdy si zlomil stehenní kost. Bylo mu čtyřicet, a i když se chtěl po zranění vrátit, už to nešlo.

S kamarádem ale krátce předtím založil zážitkovou cestovní kancelář, jejíž adrenalinových služeb dnes využívají i movití klienti.

Krausova dcera Lucie kráčí částečně v tátových stopách. Na letošní Olympiádě dětí a mládeže v Karlovarském kraji získala v lyžování stříbro. V létě ale hraje ještě volejbal.

autor: Milan Knotek
Spustit audio