Tlačítkové mobily už vycházejí z módy

21. únor 2013

Vyrábět se budou určitě dál, ale výběr bude hodně omezený.

Většina z vás asi používá klasický, tlačítkový mobilní telefon. Ten už je dnes ale na pokraji zájmu všech světových značek. Ať chceme, nebo nechceme, žádané jsou takzvané „dotykáče“ - čím dál tím větší, ale také placatější telefony s dotykovým displejem.

Podle průzkumů navíc roste zájem o ty dražší s lepším vybavením. Ještě nedávno se tvrdilo, že přístroje s větším než třípalcovým displejem nikdo kupovat nebude: Několik asijských výrobců to ale zkusilo a vyšlo to.

Nedávný veletrh spotřební elektroniky v Las Vegas ukázal, že novinky budou opravdu hodně rozměrné. Velikost zobrazovacího pole se zatím zastavila na pěti palcích. Pomalu se tak začíná ztrácet rozdíl mezi tablety a mobilními telefony.

Nejmenší tablety mají sedm palců a letos by se na trhu mělo objevit dokonce několik modelů s šesti palci. Nová kategorie už má své pojmenování - Phablet. Novinky představené v Las Vegas se ztenčily, rekordmanem je mobil, který má tloušťku jen šest a půl milimetru.

Jestli už podobný telefon máte, určitě víte že slabinou je baterie. V současnosti se dá vydržet bez nabíječky zhruba den. Výrobci zvětší kapacitu a začnou ve svých modelech používat úspornější displeje a také procesory.

Když už jsme u nich, chytré telefony toho budou umět zas o něco víc. Procesory jsou rychlejší a už teď není kolikrát výjimkou, že náš telefon je na tom lépe než počítač, který doma používáme.

Špičkové chytré telefony budou mít už letos rozlišení Full HD a budou v tomto rozlišení umět natáčet i video. Fotoaparáty dostanou třinácti megapixelové rozlišení a celkově by „dotykáče“ měly být hezčí a barevnější.

A jak vypadá vzdálenější budoucnost mobilních telefonů? Na jakoukoliv plochu nám budou umět promítnout obraz, a to i ten trojrozměrný, který vyfotí a natočí, při hovoru s cizincem budou překládat, stanou se mozkem několika přístrojů, který se bude dát jednoduše přenášet a prý budou dokonce průhledné.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.