Tip na výlet: Rozhledna Královka

18. březen 2014

Královka, rozhledna s královským názvem, vysoká 24 metrů se tyčí v Jizerských horách, jen pár kilometrů od Bedřichova a Severáku. Když navíc zdoláte jejích 102 schodů, budete moci z ochozu obdivovat krásy Jizerských hor.

Z rozhledny ale nejsou vidět jen Jizerské hory – uvidíte taky Krkonoše, Polsko, Německo, Český ráj i Jablonec nad Nisou. Přístupná je celý rok, a když je zamčená, klíče jsou k dispozici uvnitř stejnojmenné chaty.

Pokud jste se rozhodli se na Královku vydat, můžete vyrazit z Bedřichova – odtamtud je to kolem tří kilometrů.

Před sto lety stávala na jejím místě 19metrová dřevěná rozhledna. Pozemek pro její stavbu daroval sedlák König, který měl pod kopcem statek. Podle něj se také rozhledna jmenuje – Königshöhe, česky Královka. Současná rozhledna nahradila brzy tu dřevěnou – slavnostně byla otevřena 8. září 1907.

Na Královce vznikla také tradice Třívěžového pochodu – jde o 11kilometrovou trasu, vedoucí od Královky přes Slovanku až na Bramberk. Královka je také spojovaná s novou, sportovně-recesistickou akcí Výstup na Mont Blanc, při níž se účastníci snaží kolektivně dosáhnout co největšího celkového převýšení při jednom i opakovaném zdolání rozhledny.

Turistická chata u Královky je ještě v rekonstrukci, takže se do její restaurace na oběd nedostanete. Postačí-li vám ale třeba párek v rohlíku, můžete si ho dát v rychlém občerstvení přímo na Královce, nebo si oběd dopřát třeba v některé z horských chalup v Bedřichově. Přejeme vám pěkný jarní výlet!

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio