Tip na výlet: Kaňonem Labe na Belveder

20. květen 2014

Národní přírodní rezervace Kaňon Labe leží na samých hranicích Čech a Německa. Jde o místo s překrásnými pískovcovými stěnami, jeskyněmi a majestátnou řekou tekoucí jeho středem. Nejhezčí výhledy na něj nabízí vyhlídka Belveder. Jak se na ní dostat?

Záleží na tom, jakým dopravním prostředkem vyrazíte. Můžete dojet vlakem do Dolního Žlebu a odtamtud se nechat svézt přívozem na pravý břeh Labe nebo dojet do Hřenska a vyrazit pěšky směrem na Děčín po značené turistické cestě. Samozřejmě byste mohli dojet na vyhlídku i automobilem přes Kámen na Labskou stráň, ale to byste se připravili o zážitek i sportovní výkon.

Pokud se rozhodnete pro cestu vlakem a přívozem, budete mít před sebou slušný výšlap. „Čeká nás slušné převýšení minimálně 100 až 150 metrů – přece jen jde o nejhlubší údolí ve střední Evropě,“ upozorňuje Pavel Randák a dodává: „Jsou tam schody, takže pokud se rozhodnete vyrazit na výlet s kočárkem, budete potřebovat trochu síly.“

Kaňonem Labe vede také cyklostezka, která je vhodná i pro inline brusle. A pokud vás neděsí turistika, z Belvederu se můžete vydat pěšky do Děčína – je to asi 10 kilometrů a výhledy stojí za to!

autoři: Eva Bucharová , Světlana Pavlátová
Spustit audio