Thajská kuchyně? Pro mnohé synonymum pro pálivá. A co ještě?

15. duben 2014

O pravé thajské kuchyni máme většinou mlhavé ponětí... Většinou jsme o ní slyšeli jen to, že je pálivá. Ale thajská kuchyně má různé chutě podle různých oblastí.

„Na severu se jí něco úplně jiného než na jihu... Už jen proto že lidé dál od moře nemají k dispozici takové množství mořských produktů...“ vysvětluje cestovatel Topí Pigula. Thajská kuchyně je podle něj dokonce pestřejší než ta česká. Co jí ale chybí, to jsou omáčky.

Při výběru jídla byste se měli orientovat podle místních – kde je plno, tam zřejmě vaří dobře a levně. Naopak v hotelu bude jídlo dražší a nemusí být vždy úplně čerstvé.

0:00
/
0:00

Thajská kuchyně je opravdu pálivá, a to včetně sladkých pokrmů. Kdo tedy nemá ostrou chuť příliš v lásce, měl by zůstat u ovoce – toho je v Thajsku nepřeberné množství druhů.

V Thajsku si můžete koupit velké množství nápojů – od vody, která se dá pít ale i normální – z vodovodní sítě, přes thajské pivo až po kořalky. Topí Pigula k tomu dodává: „Co mi nechutnalo, to byl místní alkohol. A co mi přišlo doslova hnusné, to jsou jejich pálenky... Můžu říct – zlaté pivo!“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.