Těžba kaolinu u Podbořan se přiblíží k městu. Část lidí si ale už teď stěžuje na prach z těžby

7. květen 2019

V Buškovicích u Podbořan na Lounsku si část lidí stěžuje na prach z těžby kaolinu. Společnost Kaolin Hlubany teď chce posunout těžbu na nové místo blíž k městu Podbořany. V současném ložisku u Krásného Dvora totiž dojde surovina přibližně do pěti let. Podbořanská radnice proto požaduje, aby firma snížila negativní dopady spojené s těžbou na minimum.

Několik desítek náklaďáků projede každý všední den kolem domků u hlavní silnice v Buškovicích u Podbořan. V oblasti se už roky těží kaolin. Při větru se práší do okolí.

„Záleží, jaký fouká vítr. Když fouká od severu, tak to nevadí. Nejhorší je to od jihu – když fouká vítr, tak je to, jako by sněžilo,“ říká Pavel Horáček z Buškovic, který v místě bydlí už 11 let.

Společnost Kaolin Hlubany teď připravuje změny. Těžba postoupí blíž k městu Podbořany. Radnice požaduje, aby firma udělala několik opatření, například postavila jinou dopravní cestu dál od domů.

„S těžbou kaolinu problém nemáme, ale máme problém s dopravou vytěžené suroviny přes obec Buškovice. Domy kolem cesty jsou bílý,“ říká starosta Podbořan Radek Reindl z ODS.

Sídlo společnosti Kaolin Hlubany na okraji Podbořan

Město chce, aby těžební společnost změnila trasu dopravy. A ani Kaolin Hlubany se tomuto záměru nebrání a stavbu nové silnice připouští, uvádí ředitel společnosti Karol Holub.

„V minulým roce jsme prosadili změnu územního plánu, kde propojujeme lom a trasu do plavírny v Buškovicích. V té změně je promítnuta i část obchvatu Buškovic, o kterém jsme už s městem jednali. Teď by ta realizace mohla nastat.“

V současném ložisku kaolinu dojde surovina přibližně za pět až šest let. Proto společnost hledá nová místa, kde těžit.

„Další dobývací prostor Podbořany se nachází severně u obce Hlubany. V současné době se tam ještě netěží. Proběhly tam průzkumné práce – provedli jsme několik vrtů, a byly vyhodnoceny pozitivně," říká ředitel Karol Holub.

Firma při těžbě mění krajinu – za to přispívá i do speciálního fondu na rekultivace.

K problematice těžby na Podbořansku a chystaných změn se budou moci obyvatelé vyjádřit na veřejném setkání, které chce město nejpozději do podzimu svolat.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související