Terezín má šanci zachránit chátrající Wieserův dům

20. duben 2017

Víc než sto milionů korun získal Terezín na Litoměřicku na opravu historického Wieserova domu. Evropská unie tak podpořila záchranu chátrající rezidence v centru města. Problém je v tom, že radnice nemá v pokladně peníze na požadovanou spoluúčast při financování celé opravy.

„Dům postavil Kašpar Wieser v 2. polovině 18. století, ještě před dokončením stavby terezínské pevnosti. Byl to jeden z hlavních dodavatelů cihel pro stavbu. Vlastnil tři z pěti cihelen, které produkovaly ty desítky milionů cihel. Když se pevnost dostavěla, cihelny uzavřel a dům prodal armádě,“ popisuje okolnosti vzniku domu Jiří Hofman, vedoucí terezínského infocentra.

Od té doby až do 90. let 20. století dům sloužil armádě. „Byla zde honosná rezidence pro vysoké důstojníky, kteří zde byli ubytováni,“ upřesňuje Hofman.

Wieserův dům

V současnosti je na první pohled vidět, jak je dům zchátralý a je tedy jasné, že jeho rekonstrukce bude finančně nákladná.

„Dostali jsme dotaci z Evropské unie. Problém je, že vlastní zdroje města by měly být 12 milionů korun. Ty ale město nemá. Snažíme se proto získat pomoc buď od stát nebo z kraje, abychom tu dotaci nemuseli odmítnout,“ konstatuje Radek Keřka, vedoucí odboru rozvoje, výstavby a správy majetku města.

Po rekonstrukci by měla jedna část Wiesnerova domu sloužit městu, druhá Památníku Terezín a třetí by měla sloužit archeologům.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio