Teplický soud odročil pět let starý případ napadení mladíka na koupališti v Dubí

13. únor 2024 14:33

Okresní soud v Teplicích 13. února zrušil projednávání pět let starého incidentu na koupališti v Dubí. Nedostavili se někteří obžalovaní, proto soudce jednání odročil na čtvrtek 15. února.

Podle obžaloby v létě roku 2018 na koupališti v Dubí na Teplicku šest lidí napadlo a zranilo mladíka, který se vložil do sporu dvou žen.

Okresní soud v roce 2021 rozhodl, že dva muži půjdou za úmyslné ublížení na zdraví ve spolupachatelství a výtržnictví na rok do vězení. Další účastníci konfliktu, dva muži a jedna žena, dostali podmínku. Šestý muž se podle původního rozhodnutí okresního soudu žádného protiprávního jednání nedopustil.

Proti rozsudku se tři obžalovaní a státní zastupitelství odvolali. Krajský soud jim vyhověl – rozsudky v plném rozsahu zrušil a případ vrátil na teplický soud. Ten teď musí dokazování doplnit o výslech svědků a znovu ztotožnit pachatele.

Obnovené líčení začalo loni 7. prosince výslechem svědků. 13. února mělo pokračovat videopřenosem z jednání, protože jedna svědkyně se s obžalovanými z obavy o svoji bezpečnost nechtěla v soudní síni setkat.

Obžalovaným hrozí až 10 let za mřížemi

K soudu přišli 13. února dva muži, třetího přivedla eskorta, protože je ve výkonu trestu. Další tři obžalovaní požádali o jednání ve své nepřítomnosti. Mezi nimi i muž, jehož osobní přítomnost je podle soudce Stanislava Řeháka nutná. Proto jednání odročil.

Událost se stala před téměř šesti lety. Někteří ze svědků proto u soudu uvedli, že to je příliš dávno a mnoho si nepamatují. Ti, kteří ale byli v blízkosti brouzdaliště, kde ke rvačce došlo, si detaily vybavovali. Podle nich se asi 20letý mladík snažil uklidnit hádku dvou žen v brouzdališti plném dětí, pak tam za ženami přiběhli muži, kteří tam s nimi byli, a mladíka surově zmlátili.

Obžalovaní se ale cítí nevinní. Žaloba je viní z těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, hrozí jim až desetiletý trest.

Spustit audio

Související