Teplická Olympie začala topit na 20 stupňů Celsia, aby nepřišla o zákazníky

6. prosinec 2022 08:52

Obchodní centra se snaží ušetřit na energiích. Méně svítí, instalují úsporná LED světla, nebo začala později s topnou sezonu a stahují topení. Třeba v nákupním centru Olympie na okraji Teplic ale byla některým prodejcům i strávníkům v části s občerstvením při 18 stupních Celsia zima. Teplotu tam proto museli o něco zvýšit.

„Tady v Cirkus parku, kde děti běhají, není potřeba, aby ta teplota byla příliš velká. Jiné je to na místech, kde si lidé chtějí sednout – tam víme od zákazníků, že tam o něco chladněji je,“ uazuje ředitelka dětského zábavního parku Eva Růžičková na protější zónu s občerstvením.

V sousedství stojí pulty s kabelkami. Prodavačka za pultem má krátké rukávy, ještě před pár dny by to prý ale takhle nalehko nezvládla.

V prodejně obuvi si topení regulují podle potřeby – podle Jany Barsové nepocítili ani letošní pozdější zahájení topné sezony: „My jsme to nepocítili. Asi, jak tu máme stále dost práce, tak se zahřejeme tou prací. Teplotu si ale regulujeme vzadu, takže si ji můžeme upravit, jak budeme chtít.“

Uspořit, ale neodradit zákazníky

Úsporná opatření, která správa centra zavádí, podle ředitele Tomáše Stárka můžou být jen do určité míry, aby neodrazovala zákazníky.

„Snažíme se tu teplotu udržovat kolem 20 stupňů Celsia, přestože původní nařízení bylo 18 stupňů Celsia. Při takové teplotě se ale už komfortně nedá být – zejména v té stravovací části,“ vysvětluje Stárek.

Upozorňuje také, že celé obchodní centrum včetně rozlehlého parkoviště nově osvětlují LED světla. „Takže ty spotřeby jsou minimální a to, co vidíte třeba rozsvícené v pasážích, ty podhledy, a přijde vám, že to svítí zbytečně a hodně, tak to svítí na 20 procent výkonu a vytváří to přijatelné prostředí pro zákazníky,“ dodává Stárek.

Hospodárný režim sledují taky v obchodním domě v centru Teplic, který vede Jan Růžička: „Není to ale tak znát, že by tu byla zima, jako na jiných místech, kde jsem se byl podívat. Snažíme se najít nějaké optimální režimy zastavení vzduchotechniky, možná větší míru rekupirace tak, abychom co nejefektivněji hospodařili s teplem i energiemi,“ vysvětluje.

I tady svítí úspornými LED světly, takže nemuseli omezovat ani vánoční osvětlení.

Spustit audio

Související