Některá města a obce z Ústecka chtějí v letošním roce utratit milionové úspory. Plánují opravy silnic, chodníků nebo budov

7. leden 2022 10:38

Některé obce a města na Ústecku chtějí v letošním roce využít ušetřené peníze z minulých let. Chtějí víc investovat - třeba do oprav budov, chodníků nebo silnic. Někde se ale bojí, aby pro splnění svých plánů sehnali stavební firmy.

„My jsme v době, kdy byl covid, byli velice opatrní. Poté bylo nejisté rozpočtové určení daní, pak přišly nějaké další peníze a my vlastně máme teď takovou tu rezervu, kterou můžeme rozpustit,“ vysvětlil po schválení rozpočtu na tento rok nezávislý starosta Tisé na Ústecku Tomáš Kratochvíl.

Tisá použije zhruba čtyřmilionovou rezervu hlavně na investice do infrastruktury. Obec chce například vybudovat chodník na Antonínov.

Investovat z rezerv plánují i v Libouchci, Chabařovicích nebo Chlumci

Ještě větší částku pak v letošním roce využije z rezervy Libouchec. Jde o víc než 20 milionů korun.

„To jsou investice, které se musí realizovat. Jde například o vybudování mostku v Novém Libouchci – to je v současnosti jediná přístupová cesta z hlavní silnice k rodinným domkům, dále také vybudování páteřní komunikace do nové čtvrti Lány, to už před sebou také tlačíme nějaké tři roky, tak to musíme realizovat,“ vysvětlil tamní nezávislý starosta Jiří Bolík.

V plánu má Libouchec i obměnu obecní komunální techniky nebo veřejného osvětlení. Starosta Jiří Bolík se obává, jestli vůbec firmy pro plnění investic seženou. Na vině může být větší zájem obcí a měst investovat i zvyšující se ceny. „Myslím si, že bude větší problém získat firmy do výběrového řízení, než tomu bylo ty roky předtím,“ shrnuje Bolík.

Čtěte také

Ještě o pět milionů korun víc než Libouchec chtějí v tomto roce využít z rezerv Chabařovice. Hlavní část z 25 milionů korun půjde na dokončení opravy někdejšího mlýna v centru města, kde vznikne například kavárna a prostory k podnikání.

„Samozřejmě to není jen mlýn, ale jsou to i další investice. Čeká nás vybudování nové komunikace v Roudníkách, budeme také investovat do dětských hřišť a máme také rozjetý několikamilionový projekt ve škole,“ vysvětlil starosta Josef Kusebauch z SNK-ED.

Výrazné investice chystá na tento rok i sousední Chlumec, kde se plánuje například budování zdravotního střediska nebo opravy silnic. Celkem chce dát vedení města na investice téměř 40 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související