Silničáři letos v Ústeckém kraji utratí stovky milionů za dostavbu dálnice D7 i úpravy silnic I. třídy

3. leden 2022 08:51

Silničáři v Ústeckém kraji chtějí letos pokračovat s výstavbou dálnice D7 mezi Prahou a Chomutovem. Budují úsek kolem Loun a během roku chtějí také zahájit výstavbu úseku u Chlumčan na Lounsku. Kromě toho ale chystají i nové stavby na silnicích I. třídy.

Během tohoto roku by mohly začít první práce na budování přemostění silnice I/27 v Žiželicích na Lounsku.

„Na ten první rok je právě vybudování těch monitoringů a přístupových cest, další rok by měl probíhat geotechnický průzkum a následujících dvou letech pak počítáme s vlastní výstavbou,“ vysvětlil Petr Vacek, vedoucí úseku výstavby chomutovského Ředitelství silnic a dálnic.

Výstavba přemostění má podle odhadu silničářů vyjít na víc než miliardu korun.

Vedle toho chystá ŘSD i výstavbu dvou nových okružních křižovatek. Jednu z nich chtějí letos vybudovat na hlavním tahu z Ústí nad Labem do Děčína, a to v Krásném Březně. Práce vyjdou podle odhadu na víc než 52 milionů korun.

Další má vzniknout v Terezínské ulici v Lovosicích na Litoměřicku. Stavět by se tam mohlo už letos na jaře.

„Předpokládáme, že už v březnu by se mělo podařit, abychom měli k dispozici zhotovitele a měli bychom zahájit vlastní práce. Do konce roku by pak ta křižovatka měla být dokončena,“ říká Petr Vacek.

Nejvíc oprav čeká silnice I/28, I/15 a I/6

Vedle investic do nových staveb v Ústeckém kraji chce ŘSD investovat i zhruba miliardu korun do oprav stávajících komunikací.

„V kompletu ty zakázky máme připravené zhruba za miliardu korun s tím, že opravy silnic budou v předpokládané ceně za 430 milionů korun, na opravu mostů pak budeme investovat 82 milionů korun,“ vysvětlil vedoucí provozního úseku chomutovského ŘSD Vít Plechatý.

Silničáři chtějí opravit například most na silnici I/30 v ústeckém Vaňově nebo stabilizovat svahy na silnici z Chomutova na Horu svatého Šebestiána.

Nejvíc prací ale mají naplánovaných na jiných silnicích.

„Asi nejvíce postižená opravami bude silnice I/28 mezi Louny a Mostem, dále pak silnice I/15 a také silnice I/6 – tedy na Lounsku na silnici mezi Prahou a Karlovými Vary,“ doplnil Vít Plechatý.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související