Teplice: záchrana zkolabovaného hasiče

25. říjen 2012
Neznámí hrdinové

Tento díl Neznámých hrdinů nás zavede do Teplic. Při náročné práci hasiče se může stát, že sám záchranář potřebuje zachránit. O život jednoho z kolegů bojovali začátkem jara právě tepličtí profesionálové.

Hasič se dostal do ohrožení života při výcviku. Závodní hasiči v Teplicích v osudný den cvičili na takzvaném polygonu – prostředí, ve kterém se simulují podmínky, které panují při požáru. Trénink začal zcela normálně. Běžné cvičení se ale záhy zkomplikovalo a hasiče čekal místo tréninku ostrý zásah. Jeden z hasičů totiž při výcviku zkolaboval.

Jak vážná je situace tepličtí profesionálové zjistili, když se dostali k postiženému hasiči z lovosické chemičky. Zjistili, že nedýchá a že mu ani nebije srdce. Zkolabování hasiče při cvičení způsobily náročné podmínky v polygonu. Ze cvičení se tak stal boj o lidský život. Hasiči se zachovali profesionálně a začali s oživováním svého kolegy.

Bez správné resuscitace, kterou mu zajistili, by hasič lovosické chemičky měl jen mizivé šance na přežití. V oživování vytrvale pokračovali až do příjezdu zdravotníků.

Ti si muže v ohrožení převzali a vrtulník ho přepravil do nemocnice. Nakonec se ho díky společnému zásahu teplických profesionálů a zdravotníků podařilo vrátit do života.

Pokud máte nějaké návrhy, náměty nebo připomínky, pište na emailovou adresu neznámí.hrdinové@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.