Teplice si připomněly 70. výročí zavedení trolejbusů v městské hromadné dopravě

11. září 2022

V budoucnu by mohly tyto vozy nahradit v lázeňském městě i klasické autobusy.

Součástí oslav 70 let od začátku provozu trolejbusů v lázeňském městě byly i okružní jízdy po městě. Do budoucna by měly trolejbusy plně obstarat teplickou hromadnou dopravu.

Ihned po příjezdu historických trolejbusů k teplickým Novým lázním se kolem nich vyrojila celá řada fotografů a fanoušků. „Je to moje záliba od dětství, protože můj táta i děda byli šoféři ČSAD autobusů a později i trolejbusů,“ říká Michal, který dorazil až z Plzně.

Město Teplice plánuje další rozvoj trolejbusové dopravy. „V tuto chvíli nám jezdí nějakých třicet pět trolejbusů, z toho deset modernějších, parciálních, které jsou schopné jet i mimo trolejové vedení,“ vysvětluje Jakub Číže z teplického dopravního podniku s tím, že k zajištění plné obslužnosti trolejbusy ve městě by bylo potřeba nakoupit ještě jednou tolik. „Nakupovat budeme parciální trolejbusy a úpravou linek se dostaneme na čistě trolejbusový provoz,“ doplnil.

Rozšíření provozu trolejbusů ve městě by podle něj neměly ohrozit ani vysoké ceny elektřiny. „Věříme, že se situace ustálí a vláda a Evropská unie zasáhnou a ceny zastropují, protože greendeal a veškeré plány na elektromobilitu jsou na tom postavené,“ doufá Jakub Číže.

autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související