Na ústeckém Mírovém náměstí se představí autobus na vodík. Může se stát budoucností MHD

6. červen 2022 13:00

V Ústí nad Labem na Mírovém náměstí si 6. června mohou zájemci prohlédnout vodíkový autobus. Po nedávné prezentaci vodíkového vlaku jde o ukázku dalšího dopravního prostředku, který by mohl v krajském městě v budoucnu jezdit.

Město chce nákup vodíkových autobusů a výstavbu plnící stanice financovat s pomocí evropských dotací.

„My jsme připraveni začít stavět ve chvíli, kdy dostaneme zprávu od Evropské komise. Údajně by se to mělo projednávat někdy na konci června. To znamená, že jakmile budeme mít jasno, tak budeme vypisovat výběrové řízení na zhotovitele,“ informoval při představení vodíkového vlaku na ústeckém hlavním nádraží primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO s tím, že peníze na pořízení vozů i plnící stanice by mohl poskytnout Fond pro spravedlivou transformaci. Ten má pomoci regionům po ukončení těžby uhlí.

Výstavba infrastruktury a nákup vodíkových autobusů má podle projektu stát víc než 720 milionů korun. Vodíkové vozy MHD, které má v plánu provozovat ústecký dopravní podnik, mají jezdit na vodík, který vzniká v ústecké Spolchemii.

Spolchemie bude mít dost vodíku nejen pro autobusy, ale i pro vlaky

Mluvčí Jan Charvát popsal, jak výroba vodíku v chemičce probíhá: „Spočívá v reakci rozkladu solanek na hydroxidy a chlor, při kterém vzniká i vodík. Tento ekologicky vyráběný vodík v současnosti využíváme k výrobě kyseliny chlorovodíkové a páry. Jeho velké množství nám ale umožňuje nastartovat projekt i pro jeho využití v ekologické dopravě.“

Vedle městské dopravy a dalších vozů by mohla ústecká chemička dodávat vodík i pro provoz vodíkových vlaků.

„Druhým projektem je zahájený projekt s firmami Čepro a Arriva, který má za cíl do tří let náš vodík využít právě i pro pohon vlaků, které by pak mohly nahradit některé dieslové lokomotivy na neelektrifikovaných tratích v Ústeckém kraji,“ dodal mluvčí Spolchemie Jan Charvát s tím, že plnicí stanice pro vlaky by mohla vzniknout do tří let.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související