Ústecký kraj chce začít využívat vodík jako energetický zdroj. Počítá s tím tzv. „vodíková platforma“

21. listopad 2019 14:32

Univerzity, města, významné firmy a Ústecký kraj se podepsali pod tzv. „vodíkovou platformu“. Na základě společného memoranda mají spolupracovat na rozvoji využití vodíku jako čistého zdroje energie. V budoucnu by tak mohly v kraji jezdit např. autobusy poháněné vodíkem.

Podle Gabriely Nekolové z programu Restart je už teď možné získat peníze například na nákup autobusů na vodík. V dotacích na jejich nákup jsou pro žadatele připravené dvě miliardy korun. 

„V rámci těchto dotací už je možné zakoupit například vodíkové autobusy. Plnicí stanice jsou řešeny speciálními dotačními tituly. Koneckonců společnost Unipetrol už je příjemcem dotace a zahajuje výstavbu první plnicí stanice,“ shrnula Nekolová.

Další plnící stanici chystá také město Ústí nad Labem. „Přihlásili jsme se do výzvy o vybudování plnicí stanice. Teď je to ve stádiu posuzování. Předpokládáme, že bychom mohli jednu plnicí stanici získat. Dotace by mohla být ve výši 51 milionů, celkové náklady by ale měly být zhruba ve výši 80 milionů korun. My bychom převzali těch 30 – za čističku vodíku, atd.,“ vysvětlil primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Ústí nad Labem chce první autobusy na vodík do dvou let

Ústí nad Labem chce do dvou let pořídit z dotací i pět prvních vodíkových autobusů. Ústecký kraj s jejich pořízením počítá do budoucna také. Prozatím ale nakoupí pro krajského dopravce autobusy stlačený zemní plyn.

Memorandum o spolupráci podepsaly vedle kraje a velkých měst také vysoké školy nebo významné firmy, které teď budou mezi sebou spolupracovat.

Projekty v rámci této platformy budou teprve vznikat, ať už třeba v oblasti čisté veřejné dopravy nebo nových technologií vývoje, nových materiálů, apod.,“ uvedla Gabriela Nekolová.

Kraj má výhodu v tom, že zdroj vodíku má a to v chemičkách. V případě ústecké Spolchemie jde v podstatě o odpadní plyn.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související